Aanpassing regels bestuur en toezicht NV en BV

 in Ondernemingsrecht

Aanpassing regels bestuur en toezicht NV en BV (Wetsvoorstel Wijziging van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de aanpassing van regels over bestuur en toezicht in naamloze en besloten vennootschappen, Eerste Kamer, vergaderjaar 2009-2010, nr. 31 763, A.):
In de vorige nieuwsbrief besteedden we aandacht aan het wetsvoorstel in verband met de aanpassing van regels over bestuur en toezicht in naamloze en besloten vennootschappen dat toen nog bij de Tweede Kamer lag. Inmiddels is er progressie gemaakt: op 8 december 2009 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel aangenomen. In dit wetsvoorstel worden een aantal vernieuwingen beoogd:

One tier board

  • Naast het huidige dualistische stelsel waarbij bestuur en toezicht door de Raad van Commissarissen gescheiden organen zijn, wordt het mogelijk bij statuten te kiezen voor een monistisch stelsel. In dit monistisch stelsel zijn bestuur en toezicht in één orgaan verenigt: in het bestuur hebben zowel uitvoerende als niet-uitvoerende bestuursleden zitting. Voordeel van een monistisch stelsel is dat toezicht dicht op het bestuur zit en daardoor beter geïnformeerd en sneller haar toezichthoudende taak kan vervullen. Nadeel is dat het bestuur als orgaan aansprakelijk gesteld kan worden bij disfunctioneren van dit orgaan en de leden die daar deel van uitmaken, ongeacht de rol die deze leden hebben aangenomen: uitvoerend of niet-uitvoerend. De niet-uitvoerende bestuurders dragen derhalve bestuurdersaansprakelijkheid, daar waar leden van de raad van commissarissen deze bestuurdersaansprakelijkheid niet dragen.

Tegenstrijdig belang

  • De tegenstrijdig belang regeling gaat bij de NV en de BV op de schop: een besluit genomen door een bestuurder met een tegenstrijdig belang kan onder huidig recht tot vernietiging van dat besluit leiden. Onder komend recht kan dit niet meer. Het wetsvoorstel laat de tegenstrijdig belang bepaling enkel betrekking hebben op interne besluitvorming: de bestuurder neemt niet deel aan de beraadslaging en besluitvorming indien hij daarbij een direct of indirect persoonlijk belang heeft dat tegenstrijdig is met het belang van de vennootschap en de daaraan verbonden onderneming. De overgangsregeling maakt het mogelijk dat besluiten die voor inwerkingtreding zijn genomen met een mogelijk tegenstrijdig belang, worden bekrachtigd.

Samenstelling raad van commissarissen

  • In aansluiting op de Corporate Governance Code stelt het wetsvoorstel een maximum aan het aantal commissariaten dat tegelijk bekleed kan worden door één persoon. Een commissaris kan niet zijn een persoon die in totaal al vijf functies vervult als bestuurder of commissaris. Een bestuurder kan daarnaast niet meer dan twee commissariaten vervullen. Groepsmaatschappen tellen hierbij niet mee en voorzitterschappen tellen dubbel. De regeling geldt alleen voor grotere BV’s en NV’s. Voor grotere stichtingen geldt eenzelfde regeling.
  • Bij grotere NV’s en BV’s stelt het wetsvoorstel dat tenminste 30% van de bestuursleden en commissarissen bezet moeten worden door vrouwen en eenzelfde percentage door mannen, voor zover deze zetels worden verdeeld over natuurlijke personen.

Overige wetsvoorstellen aangenomen door de Tweede Kamer waarvan de behandeling in de Eerste Kamer volgt:

  • Wetsvoorstel rechten aandeelhouders in beursgenoteerde vennootschappen: wijziging regeling betreffende oproeping en registratie;
  • Wetsvoorstel versterking rechten ondernemingsraad bij de NV betreffende een aantal besluiten;
  • Afschaffing verklaring van geen bezwaar bij oprichting BV en NV, invoering doorlopende controle op rechtspersonen;
  • Wetsvoorstel personen vennootschappen.
Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top