Aansprakelijkheid moderator voor de inhoud van geplaatste teksten op een website

 in IT-recht

De rechtbank te Amsterdam heeft zich uitgesproken of een moderator van een extreemrechtse website verantwoordelijk kan worden gehouden voor de inhoud van alle op de website geplaatste teksten.

De rechtbank heeft in deze strafzaak onder andere de vraag beantwoord of verdachte, ondanks dat niet is vast komen te staan dat hij de berichten heeft gelezen, verantwoordelijk kan worden gehouden, al dan niet als medepleger, voor het op de website plaatsen en daarmee openbaar maken van de door de posters geplaatste teksten, door deze teksten daarop geplaatst te houden dan wel niet te verwijderen terwijl hij daartoe uit hoofde van zijn functie als moderator wel gehouden was. De rechtbank beantwoordt deze vraag negatief. Hiertoe overweegt zij het volgende.

De rechtbank is van oordeel dat het enkele feit dat verdachte als moderator de technische bevoegdheid had om op de website geplaatste teksten te verwijderen, niet zonder meer inhoudt dat verdachte verantwoordelijk kan worden gehouden voor de inhoud van alle op de website geplaatste teksten. Gelet daarop is de rechtbank van oordeel dat verdachte onder de gegeven omstandigheden niet enkel uit hoofde van zijn functie verantwoordelijk kan worden gehouden voor het op de website plaatsen, geplaatst houden dan wel niet verwijderen van de teksten.

Ook het medeplegen van het opzettelijk beledigen en/of openbaar maken van de teksten acht de rechtbank niet bewezen, nu het enkele geplaatst houden dan wel niet verwijderen van de teksten onvoldoende is om te spreken van de voor medeplegen vereiste nauwe en bewuste samenwerking. De rechtbank is gelet op voorgaande van oordeel dat niet bewezen kan worden dat verdachte al dan niet samen met een ander (voorwaardelijk) opzet heeft gehad op het zich in het openbaar beledigend uitlaten over een groep mensen dan wel op het openbaar maken van een beledigende uitlating.

De rechtbank is van oordeel dat het enkele feit dat verdachte als moderator van een website waarop opzettelijk beledigende teksten worden geplaatst, niet zonder meer inhoudt dat verdachte alleen dan wel samen met een ander verantwoordelijk is voor het openbaar maken van de teksten. De verdachte wordt vrijgesproken.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top