Algemene voorwaarden en internet

 in IT-recht

Voor het toepassen van algemene voorwaarden is de hoofdregel dat degene die algemene voorwaarden gebruikt aan de wederpartij een redelijke mogelijkheid dient te bieden om van de algemene voorwaarden kennis te nemen. Buiten het internet om, is aan deze eis voldaan indien de algemene voorwaarden vóór of bij het sluiten van de overeenkomst aan de wederpartij ter hand zijn gesteld.

Voor het toepassen van algemene voorwaarden bij overeenkomsten die via het internet worden gesloten dient vóór of bij het sluiten van de overeenkomst aan de wederpartij langs elektronische weg de algemene voorwaarden ter beschikking worden gesteld, op zodanige wijze dat deze door hem kunnen worden opgeslagen en voor hem toegankelijk zijn ten behoeve van latere kennisneming.

Indien dit redelijkerwijs niet mogelijk is, dient aan de wederpartij vóór de totstandkoming van de overeenkomst bekend te zijn gemaakt waar van de voorwaarden langs elektronische weg kan worden kennisgenomen alsmede dat zij op verzoek langs elektronische weg of op andere wijze zullen worden toegezonden. De uitzonderingsclausule “indien dit redelijkerwijs niet mogelijk is” zal in het elektronisch rechtsverkeer echter niet snel van toepassing zijn aangezien de moderne technologie zich bij uitstek leent voor het in zeer korte tijdsbestek en tegen geringe kosten verzenden en verwerken van grote hoeveelheden gegevens.

De rechtbank te Haarlem heeft op 29 augustus 2007 bepaald dat het op elektronische wijze beschikbaar stellen van algemene voorwaarden gelijkwaardig geacht kan worden aan de feitelijke terhandstelling daarvan.

In casu is er na een schriftelijke offerte een overeenkomst tot stand gekomen. Op de offerte werd verwezen naar een website voor de toepasselijke algemene voorwaarden. De rechter heeft geoordeeld dat de algemene voorwaarden van toepassing waren op de overeenkomst omdat het gebruik van het internet in het huidige tijdsgewricht inmiddels zodanig is ingeburgerd, dat het op elektronische wijze beschikbaar stellen van algemene voorwaarden gelijkwaardig geacht kan worden aan de feitelijke terhandstelling daarvan.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top