Algemene Voorwaarden van Orange niet van toepassing

 in IT-recht

De Algemene Voorwaarden van Orange zijn niet van toepassing verklaard aangezien volgens de kantonrechter geen exemplaar aan de koper ter hand is gesteld.

In casu betrof het een via internet tot stand gekomen overeenkomst van een mobiel telefoonabonnement van Orange. Verkoper legt ter zitting bij de kantonrechter echter geen kopie van de overeenkomst over noch een exemplaar van de algemene voorwaarden.

De kantonrechter verbaast zich erover dat de verkoper ter zitting geen kopie van de overeenkomst overlegt en evenmin een exemplaar van de algemene voorwaarden. Weliswaar bestaat de mogelijkheid dat de algemene voorwaarden op de website van verkoper, althans de website van Orange Nederland, nagelezen kunnen worden, maar van belang is dat de gebruiker van algemene voorwaarden een exemplaar van de voorwaarden aan de contractpartij ter hand stelt.

Daaruit volgt dat niet is vast komen te staan dat de klant zich bekend en akkoord heeft verklaard met de algemene voorwaarden. Volgens de kantonrechter is het niet aannemelijk geworden dat de algemene voorwaarden waarop verkoper zich beroept van toepassing zijn.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top