Apple Inc. schikt met Apple Corps Ltd.

 in Ondernemingsrecht

Het computerbedrijf Apple Inc. heeft geschikt met Apple Corps, de uitgever van de Beatles. Apple Inc. Is vanaf 5 februari 2007 de enige eigenaar van het merk Apple. Apple Corps Ltd. kan op zijn beurt onder licentie de naam Apple gebruiken. De bedrijven betalen ieder hun eigen juridische kosten die ze hebben gemaakt in de jarenlange strijd om het merk Apple.

Het computerbedrijf Apple Inc. (voorheen: Apple Computers Inc.) is opgericht door Steve Jobs. Ongeveer tegelijkertijd is Apple Corps Ltd. opgericht door The Beatles dat de zakelijke belangen van de muzikanten moest verdedigen. De bedrijven hebben drie keer tegenover elkaar gestaan.

De eerste keer dat Apple Corps Ltd. een rechtzaak aanspande was in 1980. In 1989 spande Apple Corps Ltd. een tweede rechtzaak aan tegen het computerbedrijf over het gebruik van de merknaam Apple. Twee jaar later wist het computerbedrijf te schikken door het betalen van 27 miljoen U.S.-dollar aan Apple Corps Ltd. In 2003 was het opnieuw tijd voor een treffen voor de rechter. Het computerbedrijf Apple opende toen de Itunes Music Store en begon met de online verkoop van muziek, met de schikking van 5 februari 2007 tot gevolg.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top