Bestuurder aansprakelijk bij faillissement, verrekening mogelijk?

 in Ondernemingsrecht

De Hoge Raad oordeelde in haar arrest van 18 september 2009, JOR 2010, 29 over de volgende casus: de bestuurder was door de curator met succes aansprakelijk gesteld voor het tekort van de boedel wegens onbehoorlijk bestuur. De bestuurder moest aan de boedel een bedrag voldoen van € 200.000,–. De bestuurder had echter ook een vordering op de failliete vennootschap, uit hoofde van niet-betaalde managementvergoedingen en beriep zich op verrekening.

De Hoge Raad snijdt deze weg af in haar arrest: hetgeen de bestuurder moet betalen komt ten goede aan de boedel, niet aan de vennootschap. De niet-betaalde managementvergoedingen is een vordering op de vennootschap, niet op de boedel. Hieruit volgt dat er geen sprake is van eenzelfde maar van verschillende rechtsverhoudingen en er geen recht op verrekening bestaat.

De bestuurder dient dan ook de boedelschuld ad € 200.000,– te voldoen en wat betreft zijn vordering uit hoofde van niet-betaalde vergoedingen aan te sluiten bij de overige schuldeisers van de failliete vennootschap en deze vordering ter verificatie bij de curator in te dienen.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top