Bewijsbeslag

 in IT-recht

Het conservatoir bewijsbeslag is een belangrijk middel geworden om bewijs in geval van inbreuk op intellectuele eigendomsrechten te kunnen leveren.

Als er een goede aanleiding is om een inbreuk te veronderstellen, is er vaak nog onvoldoende bewijs. Ga je procederen dan is er een kans dat de gewaarschuwde wederpartij bewijs doet verdwijnen, zodat bijvoorbeeld de schade niet meer goed is vast te stellen.

Europese richtlijn 2004/48/EG van 2004 heeft ervoor gezorgd dat we relatief eenvoudig bewijsbeslag kunnen leggen in geval van inbreuken op intellectuele eigendomsrechten. Het conservatoir bewijsbeslag was al mogelijk op grond van artikel 843a Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering, maar is nu ook specifiek geregeld voor inbreuken op intellectuele eigendom en inmiddels vastgelegd in de artikelen 1019b en 1019c Rechtsvordering. Een verzoek tot het leggen van bewijsbeslag geschiedt middels een verzoekschrift.

Er moet kort gezegd voldoende aannemelijk gemaakt worden dat er inbreuk op intellectuele eigendom is gemaakt of dreigt. Gedetailleerde beschrijving en monsterneming is daarbij mogelijk. De rechter kan daar voorwaarden aan stellen. Toestemming voor het beslag wordt niet gegeven voor zover de bescherming van vertrouwelijke informatie niet is gewaarborgd.

De praktijk leert dat er veel aandacht besteed dient te worden aan het verzoekschrift en de organisatie van het beslag dat door een deurwaarder wordt gelegd. De in beslag te nemen zaken bevinden zich bijvoorbeeld veelal op servers en computersystemen, waarop ingelogd moet worden. Dat betekent dat je ook goede automatiseringsdeskundigen bij de hand moet hebben om te kunnen vinden wat je zoekt. Verder zal de deurwaarder vaak gebruik moeten maken van een hulpofficier van justitie om in een bedrijf of privéwoning te kunnen binnenvallen. Er zal ook een betrouwbare gerechtelijk bewaarder moet worden aangesteld.

Voorafgaand aan een te starten bodemprocedure kan een met succes gelegd bewijsbeslag vervolgens leiden tot een deskundigenonderzoek van het in bewijsbeslag genomen materiaal. Dat deskundigenonderzoek vindt vaak plaats in overleg met de wederpartij, maar kan ook in kort geding worden afgedwongen.

We beschikken over een goed netwerk van rechercheurs, deurwaarders en deskundigen zodat we u goed van dienst kunnen zijn als er behoefte bestaat aan het leggen van bewijsbeslag. We hebben er goede ervaringen mee.

Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top