3% BTW tarief voor e-books

 in IT-recht

Veel  webshops  en daarmee vergelijkbare business modellen die actief zijn in de EU zijn er om begrijpelijke redenen op gericht zo weinig mogelijk BTW te betalen. In de EU verschillen de BTW tarieven nogal  in hoogte. Denemarken en Zweden hadden tot voor kort het hoogste tarief van 25%, het parlement in Hongarije heeft recentelijk de BTW verhoogd naar 27%. Bedrijven als Apple, Skype en Amazon hebben vanwege de lage Luxemburgse  tarieven vestigingen in Luxemburg zodat er geprofiteerd wordt van de lage Luxemburgse tarieven. In Luxemburg bedraagt het normale BTW-tarief 15% en daarnaast bestaan er verlaagde tarieven van 6% en 3%. Het 3-procenttarief dat in Luxemburg momenteel onder meer geldt voor boeken en tijdschriften gaat waarschijnlijk eveneens gelden voor e-books.

Volgens de Europese regels geldt  het BTW-tarief van het land waarin een product verkocht wordt. Om voor het Luxemburgse tarief in aanmerking te komen moet je je daar feitelijk vestigen zoals Amazon  dat bijvoorbeeld gedaan heeft.  Consumenten betalen in de EU-lidstaten het lage BTW-tarief, in Nederland 6%,  voor fysieke boeken, tijdschriften, kranten, films en muziek terwijl het hoge  BTW-tarief geldt voor de digitale versies. Dat is een heel groot verschil met de tarieven in Luxemburg.

De e-book markt zal als het 3% tarief binnenkort toepasselijk wordt in Luxemburg een enorme boost krijgen, omdat er enorme prijsverschillen ontstaan in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland waar je dus 19% dient te betalen.

Door EU richtlijnen zal hier eind 2015 weer verandering  in komen omdat er dan minimum tarieven van 5% en 15% gaan gelden en er zullen andere regels gaan gelden.

Indien u hier meer van wilt weten kunnen wij u doorverwijzen naar de BTW specialisten, fiscale adviseurs waar wij mee samenwerken. Neemt u eventueel contact op met Bob Cordemeyer of Teun Burgers.

Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top