Clubwear.nl en clubswear.nl

 in IT-recht

Eiseres heeft een kort geding gestart tegen gedaagde betreffende het vermeende onrechtmatig gebruik van de domeinnaam clubswear.nl door gedaagde.
Eiseres heeft zich op 13 september 2005 als eenmanszaak gevestigd onder de naam “Club Wear”. Sindsdien voert zij de naam “Club Wear” als handelsnaam. Zij drijft onder deze handelsnaam een onderneming die zich richt op de verkoop van sexy uitgaanskleding en lingerie via internet, showroom en evenementen. Op 31 september 2005 heeft eiseres de domeinnaam www.club-wear.nl geregistreerd bij de Stichting Internetdomeinregistratie Nederland (hierna te noemen: SIDN). In mei 2007 heeft eiseres eveneens de domeinnaam www.clubwear.nl geregistreerd bij SIDN.

Gedaagde heeft op 10 maart 2008 de domeinnaam www.clubswear.nl bij SIDN geregistreerd. Volgens de gegevens op de internetsite van gedaagde drijft zij een onderneming die zich bezighoudt met “sexy outfits, van top tot teen, voor elke gelegenheid”. Zowel gedaagde als eiseres verkopen hun zaken voornamelijk via internet.

Volgens de voorzieningenrechter is een domeinnaam een unieke aanduiding voor een adres van een internetsite. Door middel van de domeinnaam kan op het internet de site van een bepaalde gebruiker gevonden worden. In Nederland kan men een domeinnaam laten registreren bij de SIDN. Het staat vrij om een domeinnaam die nog beschikbaar is in het door de SIDN bijgehouden register te registreren, waarbij het beginsel “wie het eerst komt, die het eerst maalt” van toepassing is. Onder omstandigheden kan het gebruik van een (met succes) geregistreerde domeinnaam echter onrechtmatig zijn, bijvoorbeeld indien er sprake is van verwarringsgevaar.

Het enkele gebruik van de domeinnaam www.clubswear.nl door gedaagde is naar voorlopig oordeel niet voldoende om onrechtmatigheid jegens eiseres te kunnen aannemen. Daarvoor zijn bijkomende omstandigheden vereist. Het is aan eiseres om dergelijke omstandigheden te stellen en bij betwisting aannemelijk te maken. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter heeft eiseres in dat verband terecht gesteld dat er sprake is van verwarringsgevaar. De door gedaagde gebruikte domeinnaam www.clubswear.nl wijkt slechts in geringe mate af van de door eiseres gebruikte domeinnaam www.clubwear.nl, terwijl voldoende aannemelijk is geworden dat eiseres en gedaagde zich via de door hen gebruikte websites in hoofdzaak richten op de verkoop van soortgelijke waren, te weten de verkoop van sexy uitgaanskleding en aanverwante artikelen. Hiermee kan naar het oordeel van de voorzieningenrechter voor de gemiddelde internetgebruiker die op zoek is naar de website van eiseres verwarring ontstaan, in die zin dat men – aangekomen op de website van gedaagde – veronderstelt met de website van eiseres van doen te hebben, terwijl het een website van gedaagde betreft.

Voorts staat vast staat dat eiseres de domeinnaam de domeinnaam www.clubwear.nl heeft laten registreren vóór de registratie door gedaagde van de domeinnaam www.clubswear.nl, is het gebruik door gedaagde van de domeinnaam www.clubswear.nl onzorgvuldig en daarmee onrechtmatig jegens eiseres, zodat gedaagde dit gebruik dient te staken. Het in de dagvaarding gevorderde gebod om de website www.clubswear.nl aan eiseres over te dragen, is evenwel een te ver strekkende voorziening. Gedaagde heeft het recht om een webshop te runnen voor sexy uitgaanskleding en aanverwante artikelen. Het is hem in de gegeven omstandigheden alleen niet toegestaan om dit te doen met gebruikmaking van de domeinnaam www.clubswear.nl. De voorzieningenrechter heeft gedaagde dan ook veroordeeld om het gebruik van deze domeinnaam te staken en gestaakt te houden.

Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top