De rechtbanken en hoven zijn gesloten i.v.m. het coronavirus, maar procederen kan nog steeds.

 in Arbeidsrecht, Corona, IT-recht, Ondernemingsrecht, Privacy

De rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges hebben vanaf dinsdag 17 maart hun deuren gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wat betekent dit voor uw lopende en nieuwe procedures?*

Geen zittingen, wel schriftelijke rondes en nieuwe procedures

De zittingen bij de rechtbanken en hoven zijn tot en met 6 april afgezegd. Alleen bij spoedzaken bepaalt de rechter of een zitting door moet gaan. Zo moet er bij een kort geding sprake zijn van superspoed, dus méér dan alleen een normaal spoedeisend belang. Wat dat precies is, zal nog uitgekristalliseerd moeten gaan worden de komende weken en maanden. Wij denken bijvoorbeeld aan situaties dat publieke dienstverlening, dienstverlening voor bedrijven in de vitale sectoren of bijvoorbeeld verloningen in gevaar komen als gevolg van het staken van clouddiensten of het beëindigen van gebruiksrechten van software als gevolg van een geschil tussen twee contractspartijen.

Als een zitting doorgaat, kan de rechter bepalen dat de zitting digitaal plaatsvindt, bijvoorbeeld via Skype of Facetime.

Schriftelijke rondes gaan wel gewoon door en vonnissen worden uitgesproken en verzonden. Ook kunt u gewoon een nieuwe procedure starten.

Wij merken in de praktijk dat de rechtbanken en hoven zelf nog zoekende zijn. Zo kan het gebeuren dat een eerder aangehouden mondelinge behandeling i.v.m. het coronavirus alsnog wordt omgezet in een schriftelijke procedure. Instructies van de rechtbanken en hoven moeten nu dus extra zorgvuldig in de gaten worden gehouden.

Dagvaarding ontvangen? Neem z.s.m. contact op met uw advocaat.

Heeft u een dagvaarding ontvangen? Dan is het – net als anders – van belang dat u zo spoedig mogelijk een advocaat inschakelt, zodat de advocaat zich op tijd voor u kan ‘stellen’ en u wordt toegelaten verweer te voeren in de procedure. Wanneer u daarmee te laat bent, dan loopt u – ook in deze tijden – het risico dat er een verstekvonnis wordt gewezen. De vorderingen van de eiser worden dan in de regel toegewezen, zonder dat u verweer heeft kunnen voeren.

Wilt u een procedure starten of heeft u een dagvaarding ontvangen? Neem dan gerust contact op met één van onze advocaten. Wij staan voor u klaar en hebben ons werk en onze IT-systemen zo ingeregeld dat we onze diensten kunnen blijven leveren; ook in deze bizarre tijden.

*De in dit bericht genoemde maatregelen gelden alleen voor handel- en kantonzaken. Wilt u weten welke maatregelen voor ander type zaken worden getroffen, kijk dan op de website van de rechtspraak.

Recente berichten
 • 16 mei 2022

  AP voert cumulatieve boetebevoegdheid maximaal door

  Sil Kingma
  Het is voor het eerst de geschiedenis dat de Autoriteit Persoonsgegevens in een besluit een zestal overtredingen van de AVG constateert. Alle overtredingen hebben betrekking op het gebruik en de beveiliging door de Belastingdienst van haar applicatie Fraude Signalering Voorziening (FSV). FSV was een applicatie waarin signalen werden opgenomen over vastgestelde fraude en signalen die konden wijzen
  Lees verder
 • 15 maart 2022

  (IT) detacheerders wees scherp op het relatie- en concurrentiebeding!

  Marion Hagenaars
  Werknemers die uit dienst treden om aansluitend (dezelfde) werkzaamheden te gaan verrichten voor de opdrachtgever waar ze eerder gedetacheerd waren. Een ongewenst scenario dat vaak voorkomt. Door het belemmeringsverbod kan de werkgever geen beroep doen op een concurrentie- en relatiebeding. Als deze bedingen ook nog eens niet juist zijn opgesteld – omdat ze geen rekening
  Lees verder
 • 1 februari 2022

  Ongewenst gedrag op de werkvloer – regels en consequent beleid

  Marion Hagenaars
  Door The Voice moest ik weer even terugdenken aan de voorbeelden in mijn eigen praktijk. De afgelopen jaren heb ik van alles voorbij zien komen: van seksueel getinte en discriminerende “grappen” in App-groepen tot porno kijkende collega’s een bureau verder en aanvankelijk gewenste relaties op het werk die volledig escaleren. De impact is vaak groot
  Lees verder

Plaats een reactie

Top