De rechtbanken en hoven zijn gesloten i.v.m. het coronavirus, maar procederen kan nog steeds.

 in Arbeidsrecht, Corona, IT-recht, Ondernemingsrecht, Privacy

De rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges hebben vanaf dinsdag 17 maart hun deuren gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wat betekent dit voor uw lopende en nieuwe procedures?*

Geen zittingen, wel schriftelijke rondes en nieuwe procedures

De zittingen bij de rechtbanken en hoven zijn tot en met 6 april afgezegd. Alleen bij spoedzaken bepaalt de rechter of een zitting door moet gaan. Zo moet er bij een kort geding sprake zijn van superspoed, dus méér dan alleen een normaal spoedeisend belang. Wat dat precies is, zal nog uitgekristalliseerd moeten gaan worden de komende weken en maanden. Wij denken bijvoorbeeld aan situaties dat publieke dienstverlening, dienstverlening voor bedrijven in de vitale sectoren of bijvoorbeeld verloningen in gevaar komen als gevolg van het staken van clouddiensten of het beëindigen van gebruiksrechten van software als gevolg van een geschil tussen twee contractspartijen.

Als een zitting doorgaat, kan de rechter bepalen dat de zitting digitaal plaatsvindt, bijvoorbeeld via Skype of Facetime.

Schriftelijke rondes gaan wel gewoon door en vonnissen worden uitgesproken en verzonden. Ook kunt u gewoon een nieuwe procedure starten.

Wij merken in de praktijk dat de rechtbanken en hoven zelf nog zoekende zijn. Zo kan het gebeuren dat een eerder aangehouden mondelinge behandeling i.v.m. het coronavirus alsnog wordt omgezet in een schriftelijke procedure. Instructies van de rechtbanken en hoven moeten nu dus extra zorgvuldig in de gaten worden gehouden.

Dagvaarding ontvangen? Neem z.s.m. contact op met uw advocaat.

Heeft u een dagvaarding ontvangen? Dan is het – net als anders – van belang dat u zo spoedig mogelijk een advocaat inschakelt, zodat de advocaat zich op tijd voor u kan ‘stellen’ en u wordt toegelaten verweer te voeren in de procedure. Wanneer u daarmee te laat bent, dan loopt u – ook in deze tijden – het risico dat er een verstekvonnis wordt gewezen. De vorderingen van de eiser worden dan in de regel toegewezen, zonder dat u verweer heeft kunnen voeren.

Wilt u een procedure starten of heeft u een dagvaarding ontvangen? Neem dan gerust contact op met één van onze advocaten. Wij staan voor u klaar en hebben ons werk en onze IT-systemen zo ingeregeld dat we onze diensten kunnen blijven leveren; ook in deze bizarre tijden.

*De in dit bericht genoemde maatregelen gelden alleen voor handel- en kantonzaken. Wilt u weten welke maatregelen voor ander type zaken worden getroffen, kijk dan op de website van de rechtspraak.

Recente berichten
 • 3 april 2020

  Nakoming (IT-) overeenkomsten in Corona time

  Bob Cordemeyer
  Covid-19 is natuurlijk primair een vreselijk naar virus met veel menselijk leed en veel slachtoffers. De corona crisis heeft ook een zeer heftige economische component met grote financiële problemen voor ondernemers en juridische issues. Evenementen gaan niet door, overeenkomsten worden of kunnen niet nagekomen worden. Spullen uit China worden niet geleverd en wat als jezelf
  Lees verder
 • 2 april 2020

  Wij helpen u graag bij uw aanvraag “Corona” loonkosten subsidie NOW

  Marion Hagenaars
  Bob Cordemeyer
  De NOW is een subsidie over de maanden maart tot en met mei, bedoeld voor werkgevers die geconfronteerd worden met een omzetdaling van ten minste 20% over de maanden maart tot en met 31 juli 2020. De regeling wordt ook mogelijk nog verlengd met drie maanden. De werkgever hoeft niet aan te tonen in welke
  Lees verder
 • 19 maart 2020

  Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)

  Marion Hagenaars
  De regeling werktijdverkorting is per direct vervangen door de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Deze regeling houdt in: Ondernemers die een omzetverlies (dus geen werkverlies) van minimaal 20% verwachten (omzetdalingen vanaf 1 maart jl.), kunnen bij het UWV een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen; Per direct kunnen bij SZW geen nieuwe aanvragen meer worden
  Lees verder

Plaats een reactie

Top