De rechtbanken en hoven zijn gesloten i.v.m. het coronavirus, maar procederen kan nog steeds.

 in Arbeidsrecht, Corona, IT-recht, Ondernemingsrecht, Privacy

De rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges hebben vanaf dinsdag 17 maart hun deuren gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wat betekent dit voor uw lopende en nieuwe procedures?*

Geen zittingen, wel schriftelijke rondes en nieuwe procedures

De zittingen bij de rechtbanken en hoven zijn tot en met 6 april afgezegd. Alleen bij spoedzaken bepaalt de rechter of een zitting door moet gaan. Zo moet er bij een kort geding sprake zijn van superspoed, dus méér dan alleen een normaal spoedeisend belang. Wat dat precies is, zal nog uitgekristalliseerd moeten gaan worden de komende weken en maanden. Wij denken bijvoorbeeld aan situaties dat publieke dienstverlening, dienstverlening voor bedrijven in de vitale sectoren of bijvoorbeeld verloningen in gevaar komen als gevolg van het staken van clouddiensten of het beëindigen van gebruiksrechten van software als gevolg van een geschil tussen twee contractspartijen.

Als een zitting doorgaat, kan de rechter bepalen dat de zitting digitaal plaatsvindt, bijvoorbeeld via Skype of Facetime.

Schriftelijke rondes gaan wel gewoon door en vonnissen worden uitgesproken en verzonden. Ook kunt u gewoon een nieuwe procedure starten.

Wij merken in de praktijk dat de rechtbanken en hoven zelf nog zoekende zijn. Zo kan het gebeuren dat een eerder aangehouden mondelinge behandeling i.v.m. het coronavirus alsnog wordt omgezet in een schriftelijke procedure. Instructies van de rechtbanken en hoven moeten nu dus extra zorgvuldig in de gaten worden gehouden.

Dagvaarding ontvangen? Neem z.s.m. contact op met uw advocaat.

Heeft u een dagvaarding ontvangen? Dan is het – net als anders – van belang dat u zo spoedig mogelijk een advocaat inschakelt, zodat de advocaat zich op tijd voor u kan ‘stellen’ en u wordt toegelaten verweer te voeren in de procedure. Wanneer u daarmee te laat bent, dan loopt u – ook in deze tijden – het risico dat er een verstekvonnis wordt gewezen. De vorderingen van de eiser worden dan in de regel toegewezen, zonder dat u verweer heeft kunnen voeren.

Wilt u een procedure starten of heeft u een dagvaarding ontvangen? Neem dan gerust contact op met één van onze advocaten. Wij staan voor u klaar en hebben ons werk en onze IT-systemen zo ingeregeld dat we onze diensten kunnen blijven leveren; ook in deze bizarre tijden.

*De in dit bericht genoemde maatregelen gelden alleen voor handel- en kantonzaken. Wilt u weten welke maatregelen voor ander type zaken worden getroffen, kijk dan op de website van de rechtspraak.

Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top