Easygroup versus EasyOto

 in Ondernemingsrecht

Easygroup (eiseres) voert een onderneming welke zich bezighoudt met de huur en verhuur van voertuigen. Easygroup is houdster van het Benelux woord/beeldmerk “Easy” en het Gemeenschapswoordmerk “easyCar”. Daarnaast is zij houdster van een aantal andere Benelux- en Gemeenschapswoord/beeldmerken die de tekens “easycar” gemeen hebben en van merken die de tekens “easy” gemeen hebben. De tekens zijn telkens geschreven in witte letters van het lettertype Cooper Black op een oranje-rode achtergrond.

Groot Bentveld Beheer B.V. (gedaagde) is houdster van de domeinnamen easyoto.eu, easyoto.com, easyoto.info, easyoto.de, easyoto.co.uk, easy-oto.nl, easy-oto.eu, easyoto.com, easy-oto.info, easy-oto.de en easy-oto.co.uk. Deze domeinnamen verwijzen naar een Nederlandstalige website van gedaagde. Op de website worden de tekens “EasyOto” gebruikt. EasyOto hanteert ook een nieuw logo.

Eiseres stelt zich bij de Voorzieningenrechter te ’s-Gravenhage op het standpunt dat gedaagde door onder meer het gebruik van de domeinnamen, het oude logo en het nieuwe logo inbreuk maakt op haar merkrechten en haar beschermde huisstijl. Eiseres baseert haar stellingen op de artikelen uit het BVIE evenals de Gemeenschapsmerkverordening.

De Voorzieningenrechter onderzoekt of het merk en het door EasyOto gebruikte teken, globaal beoordeeld naar de totaalindruk die beide maken, auditief, visueel of begripsmatig zodanige gelijkenis vertonen, dat daardoor de mogelijkheid bestaat dat bij het in aanmerking komende publiek verwarring wordt gewekt tussen merk en teken (directe verwarring) dan wel de indruk wordt gewekt dat enig verband bestaat tussen de rechthebbende op het merk en teken (indirecte verwarring).

Visueel en auditief bestaat tussen merk “easyCar’en “EasyOto” (vrijwel) volledige overeenstemming voor wat betreft de letters “easy”. Het onderscheidend vermogen van deze tekens is echter gering te achten omdat het in vele combinaties wordt gebruikt om waren of diensten aan te prijzen. De letters “Car” en “Oto” zijn visueel en auditief verschillend. Aldus zijn merk en teken voldoende verschillend om verwarring te voorkomen.

Ten aanzien van het begripsmatige aspect komt de Voorzieningenrechter tot een andere conclusie. Voor het publiek zal zowel ”easyCar” als “EasyOto”verwijzen naar een auto die easy, gemakkelijk is. Door deze begripsmatige overeenstemming zal alsnog verwarring als hiervoor bedoeld kunnen ontstaan, te meer nu de diensten waarvoor het Gemeenschapsmerk easyCar is ingeschreven en de diensten ter onderscheiding waarvan EasyOto het teken “EasyOto” gebruikt dezelfde zijn. Verwarring wordt verder in de hand gewerkt doordat zowel Easygroup als EasyOto hun diensten hoofdzakelijk op internet aanbieden. Daarom wordt ook geoordeeld dat het gebruik van het teken “EasyOto” inbreuk maakt op het Gemeenschapsmerk easyCar. Dat geldt ook voor het nieuwe logo omdat daarvan het woord “EasyOto” deel uitmaakt en hetgeen aan de tekst en aan figuratieve elementen is toegevoegd de hiervoor bedoelde mogelijkheid van verwarring niet wegneemt. EasyOto maakt daardoor inbreuk op het Gemeenschapsmerk easyCar, in het bijzonder het gebruik van het teken “EasyOto”. EasyOto wordt veroordeeld tot het overdragen van voormelde domeinnamen aan Easygroup.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top