Europese Commissie en het gemeenschapsoctrooi

 in IT-recht

n een persbericht van de Europese Commissie d.d. 3 april 2007 wordt het voornemen bekend gemaakt om het gemeenschapsoctrooi een nieuw leven in te blazen. De Europese Commissie geeft in het persbericht aan dat indien de politieke wil aanwezig is, de verwezenlijking van de Gemeenschapsoctrooi mogelijk is. Eerder strandde een ontwerprichtlijn voor octrooien die in alle lidstaten gelden op onderlinge verdeeldheid.

In het persbericht wordt aangegeven dat het in de Europese Gemeenschap duurder is om een octrooi aan te vragen dan in Japan of de Verenigde Staten. Ook juridische geschillen rond octrooien zijn in de Europese Gemeenschap duur, omdat partijen in verschillende lidstaten rechtszaken moeten aanspannen, terwijl ook meer onzekerheid bestaat over de houdbaarheid van octrooien in de hele Europese Gemeenschap.

Het gemeenschapsoctrooi moet het patenteren van uitvindingen in de 27 lidstaten van de Europese Gemeenschap makkelijker en goedkoper maken. Op dit moment dienen uitvinders in elke afzonderlijke lidstaat van de Europese Unie een octrooi aan te vragen voor hun uitvinding.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top