Geen verwijtbare werkloosheid na 2 jaar ziekte

 in Arbeidsrecht

Gedurende de eerste twee jaar van ziekte kan de arbeidsovereenkomst met een werknemer in beginsel niet worden opgezegd en dient de werkgever het loon (althans ten minste 70% daarvan) door te betalen. Na twee jaar start de werkgever vaak een ontslagprocedure bij het CWI om alsnog een ontslagvergunning te krijgen, zodat de werkgever vervolgens de arbeidsovereenkomst regelmatig kan opzeggen. In de meeste gevallen is het echter duidelijk dat er na 2 jaar geen werkmogelijkheden (meer) zijn bij de werkgever en dat de werknemer zich wel kan vinden in een eindigen van zijn of haar dienstverband. De ontslagprocedure is in de meeste gevallen dan louter gericht op het zoveel mogelijk veiligstellen van de WW rechten van de werknemer en het voorkomen dat de werknemer als verwijtbaar werkloos zou kunnen worden aangemerkt en dus zijn uitkering misloopt.

Na het verstrijken van de periode van 2 jaar is een ontslagprocedure via het CWI nu niet meer nodig. Werkgever en werknemer kunnen het dienstverband dan ook met wederzijds goedvinden eindigen, zonder dat de werknemer het risico loopt verwijtbaar werkloos te worden. Wel dient er te zijn voldaan aan de navolgende voorwaarden:

  • de werknemer is volledig arbeidsongeschikt voor zijn werk;
  • de werkgever en werknemer hebben voldoende reïntegratie-inspanningen verricht, maar zonder resultaat én;
  • plaatsing in aangepaste of passende arbeid in het bedrijf is niet mogelijk (ook niet via scholing).
Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top