Herziening STECR Werkwijzer arbeidsconflicten
Na een ziekmelding ten gevolge van een arbeidsconflict ligt de bal bij de bedrijfsarts. De bedrijfsarts moet bepalen of er sprake is van arbeidsongeschiktheid wegens ziekte. Bij de beoordeling hiervan hanteren bedrijfsartsen de zogenaamde STECR Werkwijzer arbeidsconflicten.
Recentelijk heeft de STECR een vernieuwde vijfde versie van de werkwijzer gepubliceerd. Aanvankelijk was de STECR werkwijzer opgesteld voor bedrijfsartsen, de laatste versie is bestemd voor een bredere doelgroep en kan werkgevers een richtlijn/ handvat bieden in een situatie waarin een werknemer zich ziek meldt na een arbeidsconflict.
De herziene versie van de werkwijzer schrijft voor dat een bedrijfsarts in het geval van een ziekmelding ten gevolge van een arbeidsconflict hoor en wederhoor moet toepassen. Op grond daarvan moet een bedrijfsarts zowel werknemer als werkgever horen over de ontstane conflictsituatie.
Ook de zogenaamde afkoelingsperiode waarin de werknemer in staat werd gesteld om, onder doorbetaling van loon, twee weken afstand te nemen van werkgever en het arbeidsconflict is aangescherpt in de herziene werkwijzer. Indien de bedrijfsarts oordeelt dat er geen sprake is van arbeidsongeschiktheid wegens ziekte, maar de verwachting is dat directe terugkeer tot escalatie zal leiden kan hij een zogenaamde interventieperiode adviseren van maximaal twee weken, waarin de werknemer nog niet aan het werk hoeft, maar waarin partijen wel met elkaar in gesprek moeten om tot een oplossing van het conflict te komen. Omdat een werkgever gedurende zo een periode gehouden is tot loondoorbetaling, moet de werkgever echter wel instemmen met het adviseren van een interventieperiode.