Het Gouden Oor

 in IT-recht

De voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam heeft haar uitgewerkte vonnis van 17 juli 2009 bekendgemaakt in de zaak van de heer Verlinde, de heer Hoes en de provincie Noord Brabant tegen BNN.

Het wordt BNN, op straffe van een dwangsom, verboden om de met verborgen afluisterapparatuur gemaakte geluidsopnamen van eisers uit te zenden in het televisieprogramma VOC. Het is niet aannemelijk geworden dat, zoals BNN heeft aangevoerd, eiser toestemming heeft gegeven voor uitzending van (een deel van) de geluidsopnamen.

Verder heeft de voorzieningenrechter geoordeeld dat het maken van geluidsopnamen met verborgen afluisterapparatuur alleen is toegestaan indien hierdoor een ernstige misstand aan de kaak wordt gesteld en die misstand op geen enkele andere manier aan de kaak had kunnen worden gesteld. In dit geval is hiervan geen sprake. Niet kan worden gezegd dat in dit geval een zodanige misstand aan de orde wordt gesteld, die uitzending van de met de verborgen afluisterapparatuur opgenomen geluidsfragmenten geoorloofd maakt. BNN heeft ter zitting ook erkend, dat het niet noodzakelijk is om de geluidsfragmenten uit te zenden om het door haar beoogde doel, het verkennen en aan de kaak stellen van de grenzen van de roddeljournalistiek, te bereiken.

De voorzieningenrechter heeft de vordering tot afgifte van de originele geluidsopnamen afgewezen, omdat er geen aanwijzingen zijn dat BNN deze nog in haar bezit heeft. Een veroordeling tot afgifte van de originele geluidsopnamen dient dan geen redelijk doel en vormt een bron van potentiële geschillen over de tenuitvoerlegging van het vonnis.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top