Jaap.nl wint weer van de Stichting Baas In Eigen Huis

 in IT-recht

De voorzieningenrechter heeft op 24 januari 2008 geoordeeld dat De Stichting Baas In Eigen Huis (BIEH) wederom niet ontvankelijk is in de procedure tegen huizenzoekmachine Jaap.nl.

Jaap.nl verloor in augustus 2007 het kort geding dat was aangespannen door BIEH. De voorzieningenrechter bepaalde dat het overnemen van advertenties door Jaap.nl van websites van andere makelaars slechts een beperkt aantal tekens en pixels mocht bevatten om als citaat te gelden.

In hoger beroep werd op 13 december 2007 door het hof het oordeel van de voorzieningenrechter echter vernietigd. In hoger beroep werd er niet inhoudelijk op de zaak ingegaan omdat de eiser BIEH niet ontvankelijk werd verklaard. Het Hof oordeelde dat BIEH niet opkwam voor gelijksoortige belangen hetgeen vereist is voor een collectieve actie op grond van artikel 3:305a lid 1 BW. Het BIEH had volgens het hof onderscheid moeten maken tussen makelaars die instemmen met de handelswijze van Jaap.nl en makelaars die hiermee niet instemmen. Omdat de stichting dit onderscheid niet heeft gemaakt, is er geen sprake van behartiging van gelijksoortige belangen.

Op 24 januari 2008 heeft de voorzieningenrechter te Alkmaar wederom BIEH niet-ontvankelijk verklaard in de procedure tegen Jaap.nl. De voorzieningenrechter oordeelde dat ondanks de statutenwijziging en verstrekking van steunbetuigingen van BIEH niet aan de voorwaarden van het hof is voldaan en er onvoldoende onderscheid is tussen voor- en tegenstanders van de handelswijze van Jaap.nl.

Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top