Jaarverslag van het College Bescherming Persoonsgegevens

 in IT-recht

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) gaat dit jaar vaker controleren of de overheid, bedrijven en instellingen zich houden aan de privacy regels.

Het jaarverslag van 2006 van het CPB is op woensdag 25 april 2007 gepubliceerd. In het jaarverslag heeft het CPB als voornemen opgenomen om de overheid, bedrijven en instellingen strikter te controleren op de naleving van privacy regels.

Het CBP wil zich ondermeer gaan richten op onderzoek naar de in te voeren OV-chipkaart, de invoering van het elektronische patiëntendossier en de verstrekking van persoonsgegevens uit de Gemeentelijke basisadministratie aan derden.

Door allerlei nieuwe technieken, in combinatie met internet, zijn tegenwoordig grote hoeveelheden persoonsgegevens beschikbaar voor analyse, profilering, opsporing en controle. Maar al dat moois heeft ook een keerzijde constateert CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm. “Deze grenzeloze mogelijkheden kunnen mensen en de samenhang in de samenleving lelijk opbreken.” De handhaving van de normen rond de bescherming van persoonsgegevens is er volgens Kohnstamm al met al niet gemakkelijker op geworden.

Recente berichten
  • 2 november 2018

    Wat is eigenlijk allemaal een datalek?

    Bob Cordemeyer
    Wat is eigenlijk allemaal een datalek? Dat triggerde mij recent weer in het antwoord van de minister voor rechtsbescherming Sander Dekker, op 31 oktober 2018, op vragen van de Tweede Kamer. Hij antwoordde onder meer dat “Facebook alleen persoonsgegevens mag verwerken voor advertentiedoeleinden als de gebruiker daar helder en volledig over is geïnformeerd en daar
    Lees verder
  • 31 oktober 2018

    Journalistieke vrijheid versus bijzondere persoonsgegevens seksueel gedrag art 9 AVG

    Bob Cordemeyer
    Het televisieprogramma Undercover had aan de hand van de ervaringen van een betrokkene met een sekswerkster, waarbij een slachtoffer was opgelicht, een heimelijke opname gemaakt van de sekswerkster en een telefoongesprek van die betrokkene opgenomen met de sekswerkster. De sekswerkster zou te zien zijn in het programma, waarbij zij deels onherkenbaar was gemaakt.
    Lees verder
  • 31 oktober 2018

    Het is zover: de Autoriteit Persoonsgegevens dwingt UWV met sanctie gegevens beter te beveiligen

    Bob Cordemeyer
    Uit een persbericht van 30 oktober 2018 van de Autoriteit Persoonsgegevens (hierna: de AP) blijkt dat de AP het UWV een last onder dwangsom van 150.000 euro per maand met een maximum van 900.000 euro heeft opgelegd omdat het beveiligingsniveau van het werkgeversportaal niet voldoet.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top