Jaarverslag van het College Bescherming Persoonsgegevens

 in IT-recht

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) gaat dit jaar vaker controleren of de overheid, bedrijven en instellingen zich houden aan de privacy regels.

Het jaarverslag van 2006 van het CPB is op woensdag 25 april 2007 gepubliceerd. In het jaarverslag heeft het CPB als voornemen opgenomen om de overheid, bedrijven en instellingen strikter te controleren op de naleving van privacy regels.

Het CBP wil zich ondermeer gaan richten op onderzoek naar de in te voeren OV-chipkaart, de invoering van het elektronische patiëntendossier en de verstrekking van persoonsgegevens uit de Gemeentelijke basisadministratie aan derden.

Door allerlei nieuwe technieken, in combinatie met internet, zijn tegenwoordig grote hoeveelheden persoonsgegevens beschikbaar voor analyse, profilering, opsporing en controle. Maar al dat moois heeft ook een keerzijde constateert CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm. “Deze grenzeloze mogelijkheden kunnen mensen en de samenhang in de samenleving lelijk opbreken.” De handhaving van de normen rond de bescherming van persoonsgegevens is er volgens Kohnstamm al met al niet gemakkelijker op geworden.

Recente berichten
  • 8 juni 2022

    Vakantiedagen tijdens ziekte, een hoofdpijndossier

    Marion Hagenaars
    “Op vakantie naar Ibiza als je ziek bent, zonder dat deze dagen worden afgeboekt, is dat niet gek?”, werd mij de week gevraagd. Met de zomervakantie in zicht een actueel vraagstuk.  Vakantiedagen, zo eenvoudig is het niet Vakantiedagen, het lijkt zo eenvoudig: je bouwt ze eerst op en daarna neem je ze op. Maar de
    Lees verder
  • 25 mei 2022

    Besmette persoonsgegevens – De Ziggo soap

    Sil Kingma
    Klanten van Ziggo ontvingen afgelopen week een email met de aankondiging dat zij de prijs van haar abonnement met 3,50 Euro gaat verlagen. Sympathiek zou je denken. Er bleek echter een addertje onder het gras te zitten.  In diezelfde email kondigde Ziggo aan haar algemene voorwaarden per 1 juli as eenzijdig aan te passen. Bij
    Lees verder
  • 16 mei 2022

    AP voert cumulatieve boetebevoegdheid maximaal door

    Sil Kingma
    Het is voor het eerst de geschiedenis dat de Autoriteit Persoonsgegevens in een besluit een zestal overtredingen van de AVG constateert. Alle overtredingen hebben betrekking op het gebruik en de beveiliging door de Belastingdienst van haar applicatie Fraude Signalering Voorziening (FSV). FSV was een applicatie waarin signalen werden opgenomen over vastgestelde fraude en signalen die konden wijzen
    Lees verder

Plaats een reactie

Top