Katvanger aansprakelijk voor onbehoorlijk bestuur bij faillissement?

 in Ondernemingsrecht

In de zaak die voorlag bij de rechtbank te Zutphen op 30 september 2009, RO 2010, 6, was sprake van een katvanger: de statutair bestuurder was dit alleen in naam terwijl een ander feitelijk optrad als bestuurder van de vennootschap. De vennootschap failleerde. Er was niet voldaan de publicatieplicht van de jaarrekening, zodat het onbehoorlijk bestuur vaststond en de statutair bestuurder het tekort van de boedel moest aanvullen. De statutair bestuurder verweerde zich tegen deze vordering door te stellen dat hij ‘katvanger’ was en het beleid niet had bepaald. Dit verweer redde hem niet. Wie zich inschrijft als statutair bestuurder is aansprakelijk indien sprake is van onbehoorlijk bestuur. Of hij feitelijk daden van bestuur heeft verricht of niet, wordt hierbij niet betrokken. Wel mogelijk is dat de rechtbank de vordering om deze reden matigt: eerder besloot de rechtbank Arnhem in 1995 hiertoe. In een eerdere uitspraak van de rechtbank te Utrecht, zag zij geen aanleiding de vordering te matigen wegens het zijn van ‘katvanger’.

Reden om niet lichtvaardig over te gaan tot het inschrijven van statutair bestuurder, terwijl feitelijk een ander het beleid bepaalt…

Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top