Leo de Haas TV- Producties B.V. versus AVRO

 in IT-recht

Insteek van de procedure is het televisieprogramma “Blik op de weg”. Eiseres werd door de voorzieningenrechter veroordeeld tot het continueren van de overeenkomst, het televisieprogramma aan de AVRO te leveren. Omroepbedrijf TALPA zou het door de Haas geproduceerde programma niet mogen overnemen. De Haas heeft hoger beroep ingesteld waarbij meerdere grieven zijn aangevoerd. Het Hof verwerpt alle grieven, een uitzondering daar gelaten.

Volgens het Hof was er tussen De Haas en de AVRO al grotendeels overeenstemming bereikt, welke ook blijkt uit de omstandigheden waarin partijen verkeerden. Er was dan ook geen sprake meer van een precontractuele fase.

Ten aanzien van de content van het programma, kan de Haas deze niet aan derden leveren. Ook niet als het een programma betreft, soortgelijk aan dat van “Blik op de weg”. Deze vrijheid bestond ook niet in de oude overeenkomst. Daarbij komt dat het handelen van de Haas – door geheel buiten de AVRO om en in strijd met eerdere gemaakte afspraken, een overeenkomst met TALPA te sluiten, over de uitzending van het programma “Blik op de weg”, – bijdraagt aan het belang van de AVRO om op het punt van concurrerende activiteiten van De Haas de te maken afspraken zo expliciet mogelijk te verwoorden. Het is volgens het Hof dan ook hoogst ongebruikelijk om voor twee concurrerende omroepen twee verschillende programma’s te maken gebaseerd op hetzelfde materiaal. Leo de Haas TV- Producties B.V. zal het programma “Blik op de weg” dan ook aan de AVRO moeten blijven leveren.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top