Meer aandacht voor privacybescherming burgers

 in IT-recht

Reactie van de ministers Hirsch Ballin van Justitie en Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinetsstandpunt op het advies van de privacycommissie Brouwer-Korf en de evaluatie van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Naar aanleiding van het advies van de Commissie Brouwer-Korf en de evaluatie van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) hebben de ministers Hirsch Ballin en Ter Horst een kabinetsstandpunt geformuleerd. Hieruit komt naar voren dat het College bescherming persoonsgegevens (CBP), zich verder zal gaan toeleggen op handhaving van de Wbp.

Het kabinet kiest voor het stimuleren van een optimale gegevensbescherming en verwerking. Instanties die persoonsgegevens gaan gebruiken, moeten vooraf bepalen welke gegevens zij nodig hebben en met welk doel, en moeten dit ook duidelijk maken aan de burger. Het toezicht op de naleving van de wet wordt aangescherpt. Het delen van reeds beschikbare gegevens tussen overheidsinstanties wordt verder gestimuleerd ten behoeve van de veiligheid en de hulpverlening. Het kabinet werkt deze voornemens uit aan de hand van een viertal kernthema’s.

Kernthema 1: Gewoon doen: meer waarborgen bij de omgang met persoonsgegevens
Allereerst wil het kabinet meer aandacht voor de wijze waarop met persoonsgegevens wordt omgegaan en de waarborgen die daarbij moeten worden vervuld.

Kernthema 2: Robuuster extern toezicht
Het kabinet heeft de versterking van het externe toezicht als tweede thema aangemerkt. Voor de burger is het van belang dat hij zich gesteund weet door een toezichthouder wanneer op een onjuiste manier met zijn gegevens zou worden omgegaan. Onafhankelijk toezicht en onafhankelijke handhaving zijn daarbij kernwaarden.

Kernthema 3: Minder nadruk op procedures en controle vooraf
Onder deze noemer wil het kabinet bereiken dat administratieve lasten van burgers en bedrijven zoveel als mogelijk worden teruggedrongen. Bedrijven die een kwalitatief goed beleid voeren op het gebied van bescherming van persoonsgegevens kunnen worden bevrijd van bestaande administratieve lasten.

Kernthema 4: Het burgerperspectief
Om de positie van de burger beter te beschermen moet de burger door overheidsinstellingen en bedrijven die zijn gegevens verwerken, beter worden geïnformeerd over die verwerkingen.

Recent Posts
  • 11 augustus 2017

    Hoge bomen…stellen hun eigen verbeterplan op…

    Marion Hagenaars
    Niet alle rechters zijn het met elkaar eens, maar deze rechter is in ieder geval van oordeel dat een werkneemster verantwoordelijk is voor haar eigen verbeterplan. Wanneer is ontslag vanwege disfunctioneren mogelijk? Er moet natuurlijk sprake zijn van disfunctioneren. Maar daarnaast moet de werknemer hiervan tijdig in kennis zijn gesteld, moet de werknemer in voldoende
    Lees verder
  • 3 augustus 2017

    De Curator en de Cloud; IT takes 2 to tango

    Hanneke Slager
    Op 1 juli 2017 is de Wet versterking positie curator (voluit: de Wet van 22 maart 2017 tot wijziging van de Faillissementswet in verband met de versterking van de positie van de curator) in werking getreden. Wat dat met een IT-leverancier zoals een leverancier van cloud diensten te maken heeft? Niet zoveel als geen van
    Lees verder
  • 2 augustus 2017

    IT – contract tussentijds opzeggen: kan dat nu wel of niet? Een link tussen golf en IT – contracten

    Hanneke Slager
    Een golfclub en een onderneming die de administratie voert voor diverse golfverenigingen hadden een “samenwerkingsovereenkomst” gesloten voor het verzorgen van de ledenadministratie. Die overeenkomst was voor een bepaalde vaste duur van 2 jaar aangegaan met stilzwijgende verlenging; indien een van beide partijen de verlenging niet wilde, kon opgezegd worden met inachtneming van een termijn van
    Lees verder

Plaats een reactie