Meer aandacht voor privacybescherming burgers

 in IT-recht

Reactie van de ministers Hirsch Ballin van Justitie en Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinetsstandpunt op het advies van de privacycommissie Brouwer-Korf en de evaluatie van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Naar aanleiding van het advies van de Commissie Brouwer-Korf en de evaluatie van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) hebben de ministers Hirsch Ballin en Ter Horst een kabinetsstandpunt geformuleerd. Hieruit komt naar voren dat het College bescherming persoonsgegevens (CBP), zich verder zal gaan toeleggen op handhaving van de Wbp.

Het kabinet kiest voor het stimuleren van een optimale gegevensbescherming en verwerking. Instanties die persoonsgegevens gaan gebruiken, moeten vooraf bepalen welke gegevens zij nodig hebben en met welk doel, en moeten dit ook duidelijk maken aan de burger. Het toezicht op de naleving van de wet wordt aangescherpt. Het delen van reeds beschikbare gegevens tussen overheidsinstanties wordt verder gestimuleerd ten behoeve van de veiligheid en de hulpverlening. Het kabinet werkt deze voornemens uit aan de hand van een viertal kernthema’s.

Kernthema 1: Gewoon doen: meer waarborgen bij de omgang met persoonsgegevens
Allereerst wil het kabinet meer aandacht voor de wijze waarop met persoonsgegevens wordt omgegaan en de waarborgen die daarbij moeten worden vervuld.

Kernthema 2: Robuuster extern toezicht
Het kabinet heeft de versterking van het externe toezicht als tweede thema aangemerkt. Voor de burger is het van belang dat hij zich gesteund weet door een toezichthouder wanneer op een onjuiste manier met zijn gegevens zou worden omgegaan. Onafhankelijk toezicht en onafhankelijke handhaving zijn daarbij kernwaarden.

Kernthema 3: Minder nadruk op procedures en controle vooraf
Onder deze noemer wil het kabinet bereiken dat administratieve lasten van burgers en bedrijven zoveel als mogelijk worden teruggedrongen. Bedrijven die een kwalitatief goed beleid voeren op het gebied van bescherming van persoonsgegevens kunnen worden bevrijd van bestaande administratieve lasten.

Kernthema 4: Het burgerperspectief
Om de positie van de burger beter te beschermen moet de burger door overheidsinstellingen en bedrijven die zijn gegevens verwerken, beter worden geïnformeerd over die verwerkingen.

Recente berichten
  • 22 mei 2019

    Ongewenst gedrag leidinggevende. Wat wordt er van de werkgever verwacht?

    Evelien van den Berg
    In een recente uitspraak heeft Hof ’s-Hertogenbosch nader invulling gegeven aan de zorgplicht die een werkgever heeft op grond van de Arbeidsomstandighedenwet.
    Lees verder
  • 24 april 2019

    Cocaïne op het werk

    Marion Hagenaars
    Cocaïne tijdens een bedrijfsuitje? Gedragsregels op orde? Werk en privé zijn gescheiden. Dat is in ieder geval het uitgangspunt. Als werkgever gaat u dus niet over het uitoefenen van gevaarlijke sporten, mishandeling van partners, uitlatingen op social media, wietplantages op zolder, drank- en drugsgebruik. Maar wat geldt tijdens bedrijfsuitjes?
    Lees verder
  • 2 april 2019

    Protection of health-related data: Council of Europe issues new guidelines

    Bob Cordemeyer
    The press release of the Council of Europe March 28, 2019: “ The Council of Europe has issued a set of guidelines to its 47 member states urging them to ensure, in law and practice, that the processing of health-related data is done in full respect of human rights, notably the right to privacy and
    Lees verder

Plaats een reactie

Top