Rechter verklaart downloaden toch illegaal

 in IT-recht

De Rechtbank te Den Haag heeft in een bodemprocedure over de thuiskopieheffing geoordeeld dat het downloaden van films en muziek voor privé gebruik wel degelijk illegaal kan zijn.

De uitspraak door de rechtbank van Den Haag werd gedaan in een rechtszaak die een aantal producenten van beschrijfbare cd’s en dvd’s had aangespannen tegen de stichting Thuiskopie.
Kopers betalen een vergoeding voor de beschrijfbare cd’s en dvd’s om daarmee rechthebbende film- en muziek producenten schadeloos te stellen. De producenten van de beschrijfbare cd’s en dvd’s vinden de heffingen dubbelop omdat op de cd’s en dvd’s materiaal wordt gezet waarover auteursrechten zijn betaald bij aankoop van het origineel of dat het materiaal betreft hetgeen voor eigen gebruik is gedownload en op de cd of dvd is gezet.

Volgens de rechter te Den Haag is het maken van een privékopie voor eigen gebruik van illegaal materiaal een illegale handeling. Volgens het vonnis is gangbare uitleg van de Auteurswet in strijd met een Europese richtlijn over de thuiskopie. Die richtlijn staat kopieën voor privégebruik toe als daarbij geen afbreuk wordt gedaan aan de normale exploitatie van werken.

Het vonnis gaat regelrecht in tegen het standpunt van het kabinet dat het downloaden voor privégebruik altijd heeft gedoogd. In Nederland was het aanbieden van ongeautoriseerd materiaal illegaal, maar het ophalen viel onder de thuiskopieregeling en was toegestaan. Het maken van een privékopie uit een illegale bron is volgens de rechter te Den haag dus niet (meer) toegestaan op basis van de thuiskopieregeling (artikel 16c Auteurswet).

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top