Reclame met Maurice de Hond is toch toegestaan

 in Ondernemingsrecht

College van Beroep vernietigt beslissingen Reclame Code Commissie inzake reclame Nederlandse Energie Maatschappij met Maurice de Hond

Het College van Beroep (CvB) heeft beoordeeld of de Nederlandse Reclame Code (NRC) is overtreden. Klagers waren van mening dat het ongeoorloofd was dat Maurice de Hond in zijn hoedanigheid van onderzoeker optrad in reclame-uitingen voor de Nederlandse Energie Maatschappij. Het CvB vernietigde de beslissingen van de Commissie, omdat het CvB van oordeel is dat artikel 11.2 NRC, dat toeziet op de herkenbaarheid van reclame, niet is overtreden.

In artikel 11.2 NRC is onder meer bepaald:

“Het in reclame optreden van personen die krachten hun deelname aan programma’s geacht kunnen worden gezag respectievelijk vertrouwen te hebben bij bepaalde publieksgroepen is verboden.”

Maurice de Hond geniet al jaren landelijke bekendheid als (onafhankelijk) onderzoeker en opiniepeiler, met name op politiek gebied. Resultaten van zijn onderzoek worden regelmatig aangehaald in de krant en op televisie. Ook neemt Maurice de Hond wel deel aan programma’s op televisie, waarbij hij zijn onderzoek toelicht. Het CvB acht het niet onaannemelijk dat Maurice de Hond bij een deel van het publiek niet alleen bekend is maar, gezien zijn opinieonderzoeken die regelmatig in de publiciteit komen, ook een zeker gezag of vertrouwen geniet als onafhankelijk onderzoeker.
Dat betekent echt niet dat artikel 11.2 NRC is overtreden, omdat Maurice de Hond dat gezag of vertrouwen niet heeft door zijn deelname aan programma’s.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top