Schending van auteursrecht door deeplinking

 in IT-recht

Op 5 september 2007 heeft de rechtbank te haarlem uitspraak gedaan in een zaak over vermeende schending van auteursrechten en deeplinking.

Op de website www.voeljeniksvan (website van gedaagde) is tot driemaal toe zonder toestemming van kunstenares (eiseres) een afbeelding te zien geweest van een door haar gemaakte kunstwerk. Eiseres stelt dat er sprake is van schending van haar auteursrecht. Gedaagde stelt dat er geen sprake is van schending van auteursrechten omdat volgens de gedaagde de afbeeldingen van het kunstwerk door middel van een snelkoppeling te bezichtigen waren en dat de eisereszelf de afbeeldingen openbaar heeft gemaakt door haar website in de lucht te houden.

De rechter oordeelt dat er sprake is van schending van auteursrechten van de kunstenares. In casu ging het volgens de rechter om een vorm van “deeplinken” waarbij het niet gaat om een voetnoot of een verwijzing naar informatie die zich elders bevindt, maar om het opnemen van een zelfstandig auteursrechtelijk beschermd werk van eiseres binnen de context van de website van gedaagde. Dat het werk van eiseres in technisch opzicht niet wordt verveelvoudigd nu het werk op de oorspronkelijke server blijft staan, doet er niet aan af dat van een auteursrechtelijke relevante handeling sprake is. Het werk is immers als onderdeel van een ander werk weergegeven en als zodanig opnieuw (en zonder toestemming van eiseres) geopenbaard. Gedaagde dient eiseres een vergoeding te betalen.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top