SGOA start met ‘Privacy & Security kamer’

 in IT-recht

SGOA, sinds 1989 het onafhankelijke instituut voor geschiloplossing in de informatiemaatschappij, is een Privacy & Security kamer gestart. Als voorzitter van SGOA Nederland ben ik trots op dit initiatief en op de privacy specialisten die beschikbaar zijn voor het behandelen van privacy en security geschillen. Want dat die geschillen gaan ontstaan, is net zo zeker als de onzekerheden die de AVG meebrengen.

Geschillen worden door een rechter behandeld; zittingen en vonnissen zijn openbaar; procedures bij de overheidsrechter duren erg lang vanwege de overvolle agenda’s van de rechters, zijn gecompliceerd en kunnen (daarom) ook flink in de papieren lopen. Het is dus niet zo gek dat steeds vaker voor een vorm van ADR (alternative dispute resolution) gekozen wordt: snel, specialistische kennis en in een vertrouwelijke omgeving. Mediation is daarbij gericht op een echte en duurzame oplossing en niet op een uitspraak over een juridisch gelijk of ongelijk. Wanneer een partij zijn juridisch gelijk wil halen, kan dat door middel van arbitrage. Ook dan volgt een vonnis, alleen, dat vonnis zal volledige geanonimiseerd worden voordat het wordt gepubliceerd en de zitting is niet openbaar. Bij de Privacy & Security kamer van de SGOA kunnen partijen terecht voor de behandeling van hun geschil met betrekking tot persoonsgegevens en security. Denk aan geschillen over verwerkersovereenkomsten, datalekken, penetratietesten, geschillen tussen verwerkersverantwoordelijken onderling, tussen verwerker en verantwoordelijke, arbeidsgeschillen (of andere geschillen) tussen de Functionaris voor de Gegevensbescherming, geschillen over security-normen als ISO 27001, ISO 27002, NEN 7510, NEN 7512 en NEN 7513.

Voor het persbericht van de SGOA, klik hier.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top