Softwareontwikkeling zonder risico’s is haalbaar!

 in IT-recht

Maatwerkprojecten eindigen nog steeds erg vaak in een mislukte automatisering. In de IT-branche zijn daarover door de jaren heen de nodige publicaties geweest. Zonder nu naar concrete rapporten te verwijzen, zoals die van de rekenkamer en andere, mislukken veel projecten geheel of gedeeltelijk. Men roept wel dat twee van de drie projecten mislukt. In de praktijk komen we veel mislukte automatiseringen tegen. Slecht projectmanagement, slechte communicatie en juridische faalfactoren zijn veelal de oorzaak. Je ziet in de praktijk ook dat steeds weer dezelfde fouten worden gemaakt in maatwerkprojecten, van zogenaamde geleerde lessen wordt vaak niet echt geleerd.

De SIG (Software Improvement Group) (zie ook SIG.nl) heeft in samenwerking met Cordemeyer & Slager / advocaten (zie ook cordemeyerslager.nl) een methode ontwikkeld waarvan we denken dat deze met een goede kans op succes een maatwerkproject doet slagen. We doen dit door het vanaf het begin en gedurende de rit zowel technisch als juridisch monitoren van een maatwerkproject eindigend in certificering van de software indien gewenst.

Software monitoring SIG

Kwaliteitsproblemen in softwareontwikkeling openbaren zich niet “opeens” maar ontstaan vaak geleidelijk. Hoe eerder men het ontstaan signaleert, hoe effectiever de ‘damage control’ kan zijn. De SIG heeft de ‘SIG Software Monitor’ ontwikkeld een soort “MRI-scan” die permanent de productkwaliteit van een softwaresysteem in ontwikkeling of in onderhoud bewaakt. Het is een volledig geautomatiseerd proces. Rapportage loopt via een website, interpretatie wordt ondersteund door objectieve SIG-consultants. Zodra er iets fout gaat in de sources wordt dit opgemerkt en kan worden bijgestuurd op een positieve wijze of er kan eventueel tijdig worden besloten het project geheel te stoppen.

Juridische monitoring

Cordemeyer & Slager / Advocaten heeft samen met de SIG een maatwerkcontract ontwikkeld dat de nodige juridische waarborgen bevat en van project tot project kan worden aangepast. Juridische monitoring gedurende het project zal veel problemen kunnen voorkomen bij voortschrijdende inzichten meerwerk en dergelijke. De praktijk is vaak weerbarstig en de softwareontwikkelaars gaan vaak hun eigen weg die niet overeenkomt met de gemaakte afspraken. In regelmatige contacten met de projectleiders van de betrokken partijen kunnen we de praktijk toetsen aan de juridische realiteit en zo nodig aanvullingen op het maatwerkcontract overeenkomen. De leverancier kan indien nodig ook tijdig in gebreke gesteld worden, zodat vroegtijdig kan worden ingegrepen als het fout dreigt te gaan. Omgekeerd kan de opdrachtgever ook tijdig op nalatigheden gewezen worden, indien niet goed meegewerkt wordt. Het is natuurlijk niet altijd de leverancier die alles fout doet.

Onderhoudbaarheid software

Het belang van de monitoring door de SIG is ook dat objectief kan worden vastgesteld dat de software voldoet aan de eisen van goede onderhoudbaarheid in de toekomst, ook door derden met inbegrip van een duidelijke en volledige documentatie. Dat werkt ook in diverse opzichten kostenbesparend.

Conflict preventie

Discussies over software die niet werkt of niet goed is worden door het monitoren voorkomen, omdat dit objectief wordt vastgesteld tijdens het ontwikkelingsproces. Veelal is dit inzicht niet aanwezig bij partijen waardoor juist conflicten kunnen ontstaan. Eventuele conflicten worden ook voorkomen door het juridisch bewaken van de voortgang van het project en het tijdig signaleren en oplossen van juridische hobbels.

Certificeren

In samenwerking met TÜV Informationstechnik (TÜViT), biedt de SIG de mogelijkheid tot certificering van de onderhoudbaarheid van softwareproducten, zoals vastgelegd in de internationale norm ISO/IEC 9126. Het TÜViT-certificaat verklaart dat de onderhoudbaarheid van het product wordt vertrouwd. Dit betekent dat software systemen aanpasbaar zijn aan toekomstige veranderingsbehoeften, zoals bijvoorbeeld wettelijke eisen of nieuwe zakelijke scenario’s. Grote en middelgrote organisaties kunnen dit certificaat gaan opnemen in hun contracten met marktpartijen. In de praktijk zijn hiermee inmiddels al veel positieve ervaringen opgedaan. Voor het distribueren van software in welk model dan ook is het ook bevorderlijk dat kan worden gewezen op de kwaliteit van de software tot uitdrukking gekomen bijvoorbeeld in een vier sterren certificaat. De leverancier is in de praktijk ook blij met certificeren en krijgt in positieve zin extra ondersteuning om goed werk te leveren.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top