Stichting Brein: Verbod onder dwangsom of gijzeling

 in IT-recht

Stichting Brein is een stichting die zich ten doel stelt het bestrijden van onrechtmatige exploitatie van informatiedragers waarvan de bij haar aangeslotenen de rechtmatige exploitanten zijn.

In mei en juni 2005 hebben medewerkers van Stichting Brein gedaagde op de markt aangetroffen met ongeautoriseerde kopieën waarvan de aangeslotenen van Stichting Brein de rechthebbenden zijn. Gedaagde heeft tweemaal een Anti Piraterij Verklaring ondertekend en uitdrukkelijk en onvoorwaardelijk in een persoonlijk aan de rechtbank gericht schrijven toegezegd de handel in ongeautoriseerde kopieën verder na te zullen laten. Beide keren heeft hij de inbreukmakende producten afgestaan.

In maart 2007 handelde gedaagde wederom in illegale cd’s en dvd’s. Hij verbeurt daarom een fors bedrag aan boetes. Nu de dreiging van een dwangsom die naar aannemelijk is ook niet zal kunnen verhaald worden, omdat gedaagde naar eigen zeggen onvermogend is, onvoldoende is om hem te bewegen zijn onrechtmatige handelen te staken grijpt de rechtbank naar een ingrijpender dwangmiddel: gijzeling.

Gedaagde wordt veroordeeld tot een verbod van het handelen in ongeautoriseerde kopieën op straffe van dwangsommen dan wel gijzeling, naar keuze van Stichting Brein.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top