Voorlopig geen nieuw concurrentiebeding

 in Arbeidsrecht

Op 5 oktober 2004 is er een wetsvoorstel aanhangig gemaakt met betrekking tot een wijziging van het wettelijke concurrentiebeding (wetsvoorstel 28 167). Het voorstel verplicht werkgevers gedurende de looptijd van het beding aan de werknemer een vergoeding te betalen. Ook de duur van de beperking van het beding zou worden gereduceerd naar 12 maanden.

De eerste kamer heeft echter vraagtekens geplaatst bij het voorstel en dan met name ten aanzien van het toekennen van een vergoeding aan de werknemers gedurende de looptijd van dit beding. Ook is er kritiek ten aanzien van de stelling dat het nieuwe concurrentiebeding niet zou gelden voor zogeheten relatiebedingen (concurrentiebeding in enge zin), die het werknemers na het einde van het dienstverband verbieden relaties van de ex werkgever te benaderen. De SER is nu om advies gevraagd, hetgeen inhoudt dat een wijziging van het wettelijke concurrentiebeding in het Burgerlijk Wetboek voorlopig van de baan is.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top