Wijziging Wet arbeid en Zorg: invoering van langdurig zorgverlof

 in Arbeidsrecht

Sinds 1 juni 2005 heeft een werknemer op grond van de Wet Arbeid en Zorg (WAZ) naast het recht op calamiteitenverlof en kortdurend zorgverlof tevens recht op langdurig zorgverlof. Het betreft hier onbetaald verlof dat kan worden opgenomen ten behoeve van de verzorging van de echtgeno(o)t(e) / partner, (pleeg)kind of ouder. Om van deze vorm van verlof gebruik te kunnen maken dient er wel sprake te zijn van een levensbedreigende ziekte, waarbij de gezondheidstoestand zo ernstig is dat het leven van de betreffende persoon naar objectieve maatstaven op korte termijn een ernstig gevaar loopt (artikel 1:3 WAZ). Het is niet vereist dat de werknemer persoonlijk de zorg op zich moet hebben genomen wil hij aanspraak kunnen maken van deze verlofmogelijkheid.

Het verlof bedraagt in elke periode van 12 maanden ten hoogte zesmaal de overeengekomen arbeidsduur per week. Het verzoek daartoe dient tenminste twee (2) weken voor de beoogde ingangsdatum door de betreffende werknemer schriftelijk bij de werkgever te worden ingediend. Uitgangspunt is dat het verlof zoveel mogelijk aansluitend wordt opgenomen en eindigt nadat de duur waarvoor het is toegekend is verstreken, danwel indien de persoon ten behoeve van wie het verlof is verleend komt te overlijden of de ziekte niet langer levensbedreigend is.

Een verzoek om langdurig zorgverlof mag niet zomaar door de werkgever worden afgewezen. Het verzoek mag in beginsel alleen worden geweigerd indien daartegen een zwaarwegend belang bestaat, waardoor het belang van de werknemer in redelijkheid en billijkheid moet wijken.

Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top