12 werkgevers, 13 ongelukken; werkgeversaansprakelijkheid bij ongevallen

 in Arbeidsrecht

Op grond van de wet is een werkgever in beginsel aansprakelijk voor schade die een werknemer lijdt binnen de uitvoering van zijn/haar werkzaamheden, tenzij sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid aan de zijde van de werknemer. Is een werkgever echter ook aansprakelijk indien een werknemer schade lijdt door een verkeersongeval?

Ook voor schade in het verkeer geldt in beginsel een aansprakelijkheid voor zover dit ongeval tijdens werktijd plaatsvindt. Zo achtte de Hoge Raad de KLM enkele jaren geleden nog aansprakelijk voor de schade die een piloot opliep tijdens zijn verblijf op Ivoorkust doordat de taxi waarin hij zat verongelukte. De Hoge Raad heeft echter onlangs een nuancering aangebracht voor schade opgelopen tijdens woon werk verkeer.
De Hoge Raad heeft namelijk bepaald dat deze schade niet valt onder schade binnen de uitoefening van de werkzaamheden. De Hoge Raad oordeelde: “Ook al moeten de zorgplicht en het vereiste dat de schade door de werknemer is geleden in de uitoefening van zijn werkzaamheden ruim worden uitgelegd, daaronder valt niet een geval waarin een werknemer onderweg van zijn werk naar huis een verkeersongeval krijgt”.

Wel kan het nog zo zijn dat een werkgever op grond van het beginsel van goed werkgeverschap alsnog aansprakelijk kan worden gesteld. In het onderhavige geval werd een beroep op dit beginsel afgewezen omdat de werkgever geen verplichte vervoerswijze had voorgeschreven

Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top