Aanpassing vakantiewetgeving naar aanleiding van jurisprudentie Europees Hof van Justitie

 in Arbeidsrecht

Op grond van de wet bouwt een werknemer jaarlijks minimaal viermaal de overeengekomen arbeidsuren per week aan vakantie op. Bij een voltijds dienstverband zijn dat minimaal 20 vakantiedagen per jaar. Voor een volledig arbeidsongeschikte werknemer geldt echter een afwijkende regel. Deze werknemer bouwt op grond van de wet alleen vakantie op over de laatste zes maanden van de arbeidsongeschiktheid.
Naar aanleiding van jurisprudentie van het Europees Hof van Justitie heeft de ministerraad op 18 juni 2010 ingestemd met een wetsvoorstel om de wetgeving voor vakantie en verlof aan te passen. Langdurig zieke werknemers krijgen voortaan recht op hetzelfde aantal vakantiedagen als niet-zieke werknemers.

Om zogenaamde verlofstuwmeren tegen te gaan regelt het wetsvoorstel daarnaast dat werknemers in de toekomst de wettelijke vakantiedagen binnen anderhalf jaar moeten opnemen. Het te lang uitstellen van vakantie kan de veiligheid en gezondheid in gevaar brengen. Bovenwettelijke vakantiedagen vallen buiten de regeling. De termijn geldt niet voor werknemers die redelijkerwijs niet in staat zijn geweest vakantie op te nemen. Verder kunnen werkgever en werknemer in onderling overleg de termijn van anderhalf jaar verlengen.

Het wetsvoorstel wordt nu voor advies naar de Raad van State doorgestuurd. Wij houden u op de hoogte.

Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top