Advies over payroll een maand vertraagd

 in Arbeidsrecht

Op 1 oktober jl. berichtten wij reeds over de juridische kwalificatie van de payroll-constructie. De Stichting van de Arbeid heeft van Minister Asscher de opdracht gekregen advies uit te brengen over nieuwe UWV-ontslagregels voor payrollers. Dit advies had er op 1 oktober jl. moeten zijn, maar dat wordt 1 november a.s. In het sociaal akkoord is afgesproken dat er nieuwe ontslagregels moeten komen voor payrollbedrijven. Payrollers hebben veel werknemers op de loonlijst staan die in feite niet voor hen werken maar voor andere werkgevers, een verschijnsel dat de afgelopen jaren in omvang is toegenomen. Wanneer de inlener de betreffende werknemer niet meer van werk wil of kan voorzien, volstaat het voor de payroller om aan het UWV aan te geven dat er geen werk meer is voor die werknemer. Het UWV toetst vervolgens niet of de payroller zijn best heeft gedaan om iets anders te vinden, in tegenstelling tot bij de ontslagaanvraag door een “gewone werkgever”. De vakbonden vinden dit een ongewenste maas in de wet. De Stichting van de Arbeid dient nu uit te zoeken op welke wijze het UWV wél zou moeten handelen wanneer payrollers melding maken van boventallige werknemers.

De vakbonden hebben de voorkeur voor het afschaffen van de payrollconstructie uitgesproken en hebben dit onderbouwd door te wijzen op de huidige tendens binnen de rechtspraak. Rechters prikken steeds vaker door de payrollconstructie heen en laten de feitelijke werksituatie de doorslag geven: de inlener wordt in zo’n geval veelal als werkgever aangemerkt. De payroller is dan alleen nog op papier werkgever. Zodra het advies van de Stichting van de Arbeid beschikbaar is, berichten wij hierover op onze weblog.

Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top