Auteursrecht en slaafse nabootsing op flessen

 in IT-recht

Videojet en Clever leveren beide solventen en inkten. Inzet van onderhavige procedure is een fles waarin Clever haar producten aanbiedt. Deze lijkt bijzonder veel op dezelfde plastic fles met rode dop, als Videojet gebruikt. Het etiket van de fles van Clever wordt eveneens in de procedure betrokken. Tevens is één van de verantwoordelijk werknemers die eerst bij Videojet in dienst was, nadien bij Clever in dienst getreden.

Videojet beroept zich op het auteursrecht van haar fles. Daarnaast zou er sprake zijn van slaafse nabootsing welke tot verwarring zou leiden. Aansluitend beroept Videojet zich dat op het feit dat haar oud werknemer in strijd met een overeengekomen concurrentie- en geheimhoudingsbeding handelt, terwijl Clever daarvan profiteert. In tegenstelling tot de voorzieningenrechter oordeelt de rechtbank dat er geen inbreuk is gemaakt op het auteursrecht van de fles. Evenmin is er sprake van slaafse nabootsing. Wat betreft het onrechtmatig handelen van de werknemer verwijst de rechtbank de zaak naar de kantonrechter.

Recente berichten
  • 27 december 2023

    Europe’s AI Act: The genie still out of the bottle?

    Emmely Schaaphok
    “The genie is out of the bottle. We need to move forward on artificial intelligence development but we also need to be mindful of its very real dangers. I fear that AI may replace humans altogether.” This quote from Stephen Hawking in 2017 is more relevant today than ever.
    Lees verder
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top