Auteursrecht en slaafse nabootsing op ventilatiesystemen

 in IT-recht

Inzet van de procedure is een ventilatiesysteem voor de intensieve veehouderij. Sinds 1994 brengt Scan Air dit systeem op de markt onder de naam Optiflex, dat wordt gekenmerkt door een gebogen ventilatieklep en een buitenrand die bestaat uit een gekoppeld buizenframe, waardoor diverse lengte- en breedtematen mogelijk zijn. Het ventilatiesysteem wordt ingebouwd in de stalmuur en zorgt voor toevoer van buitenlucht in de stal. Scan-Air komt erachter dat Kuipers Kunststofbewerking een soortgelijk systeem aanbiedt, dat een zeer sterke gelijkenis vertoont met de Optiflex. Scan-Air start een gerechtelijke procedure waarvan de grondslag is gestoeld op enerzijds inbreuk op het auteursrecht en anderzijds slaafse nabootsing van de Optiflex.

Rechtbank ‘s-Hertogenbosch wijst het auteursrecht af. Het Optiflex systeem ontbeert een oorspronkelijk karakter en een persoonlijk stempel van de maker, welke zijn vereist om een voorwerp auteursrechtelijke bescherming toe te kennen. In de literatuur is vastgesteld dat het door de aard van de maker het bepaalde persoonlijk karakter dat aan een werk in de zin van de Auteurswet eigen is, ontbreekt aan de oplossing van een technisch probleem. Dat wil zeggen dat de koppelsystemen, de scharnieren en de klephouder aldus technisch bepaald zijn en geven te weinig uiting aan het subjectieve en persoonlijk karakter van de maker.

Vervolgens behandeld de rechtbank de slaafse nabootsing. Het bestaan van enkel verwarringsgevaar is onvoldoende. Hiervan is sprake indien Kuipers tekortschiet in haar verplichting om alles eraan te doen wat redelijkerwijs mogelijk en nodig is, zonder dat daarbij afbreuk wordt gedaan aan de technische en deugdelijke bruikbaarheid van het product, om te voorkomen dat door de visuele gelijkenis tussen beide systemen gevaar voor verwarring ontstaat of dat gevaar wordt vergroot. Volgens de rechter was hier geen sprake van. Kuipers had de desbetreffende onderdelen nagebootst, terwijl het binnen dat kader mogelijk was om andere keuzes te maken, zonder aan de bruikbaarheid en deugdelijkheid afbreuk te doen.

Lees hier het vonnis.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top