Auteursrecht op NEN-normen
De rechtbank te Den Haag heeft geoordeeld dat er auteursrecht rust op NEN-normen en artikel 11 Auteurswet (Aw) niet van toepassing is op de NEN-normen.
Knooble is een aan de besloten vennootschap Centraal Bureau Bouwtoezicht B.V. te Arnhem gelieerde onderneming, die zich samen met aan haar gelieerde ondernemingen bezighoudt met de advisering en begeleiding van bouwprojecten in de publieke en private sector. Knooble stelt via haar website relevante informatie aan betrokken partijen bij bouwprojecten beschikbaar die van nut is voor het voorbereiden en uitvoeren daarvan.
Het NNI houdt zich onder meer bezig met het al dan niet in opdracht van de Staat opstellen van Nederlandse normen, de zogeheten NEN-normen. Het NNI stelt de NEN-normen ter beschikking tegen betaling van een substantiële vergoeding. Het NNI behoudt zich het auteursrecht voor op de NEN-normen en verbiedt verdere openbaarmaking en verveelvoudiging ervan. In het Bouwbesluit en de Regeling Bouwbesluit wordt in verschillende bepalingen verwezen naar NEN-normen.
Knooble verzet zich tegen het feit dat NEN-normen niet gratis zijn. Knooble B.V. heeft op 21 september 2006 de Staat der Nederlanden en de Stichting Nederlands Normalisatie-Instituut (NEN) gedagvaard. Knooble probeert een verklaring voor recht te verkrijgen dat de inhoud van de NEN-normen waarnaar in het Bouwbesluit 2003 en de Regeling Bouwbesluit 2003 is verwezen, vrij is van auteursrechten op basis van artikel 11 Aw.
Artikel 11 Aw luidt: “Er bestaat geen auteursrecht op wetten, besluiten en verordeningen, door de openbare macht uitgevaardigd, noch op rechterlijke uitspraken en administratieve beslissingen”.
Volgens de rechtbank te Den Haag zijn de NEN-normen niet volgens de Bekendmakingswet bekend gemaakt en zijn de verwijzingen in het Bouwbesluit naar de NEN-normen niet verbindend. Aangezien de NEN-normen niet op de daarvoor beschreven wijze bekend zijn gemaakt en het Bouwbesluit 2003 en de Regeling Bouwbesluit 2003 in zoverre nog niet in werking zijn getreden, is artikel 11 Aw niet van toepassing op de NEN-normen. Ingeval echter de Staat (een deel van) de inhoud ervan wil opnemen in een algemeen verbindend voorschrift, heeft dat als consequentie dat die inhoud op gelijke wijze als het algemeen verbindend voorschrift zelf openbaar gemaakt dient te worden.