Auteursrechtelijke bescherming van een ‘Graphical user Interface’

 in IT-recht

De AG bij het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschap heeft op 14 oktober 2010 in de zaak C-393/09 geconcludeerd dat een ‘graphical user interface’ niet is aan te merken als computerprogrammatuur in de zin van artikel 1 lid 2 van de Computerrichtlijn 91/250 en derhalve niet de daarbij behorende auteursrechtelijke bescherming geniet. Een ‘graphical user interface’ kan naar de mening van de AG wel auteursrechtelijke bescherming genieten als een ‘normaal’ werk van letterkunde mits sprake is van een nieuw en oorspronkelijk werk en voor zover de uitdrukkingswijze niet gedicteerd wordt door de technische functie die ermee vervuld wordt. Als ik het goed heb begrepen komt de AG tot deze conclusie omdat hij van mening is dat de bescherming die een computerprogramma geniet (uitsluitend) gelegen is in het doel dat de programmatuur dient, namelijk een computer bepaalde taken te laten uitvoeren, en niet zoals bij andere werken omdat het werk een rechtstreeks beroep doet op de menselijke zintuigen. Daarbij is de AG van oordeel dat de broncode die aan programmatuur ten grondslag ligt strikt onderscheiden moet worden van de grafische weergave daarvan. Hiermee heeft de AG mij niet overtuigd. Het feit dat een stukje programmatuur mede een ‘gezicht’ heeft voor de buitenwereld (uitdrukkingswijze) betekent mijns inziens juist dat dit stukje programmatuur zowel op basis van de algemene bepaling voor werken van letterkunde bescherming kan genieten als op basis van de specifiek op computerprogrammatuur toeziende bepaling.

Lees hier de volledige conclusie AG

Recente berichten
  • 27 december 2023

    Europe’s AI Act: The genie still out of the bottle?

    Emmely Schaaphok
    “The genie is out of the bottle. We need to move forward on artificial intelligence development but we also need to be mindful of its very real dangers. I fear that AI may replace humans altogether.” This quote from Stephen Hawking in 2017 is more relevant today than ever.
    Lees verder
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top