Belastingdienst beoordeelt modelovereenkomsten streng

 in Arbeidsrecht

Per 1 mei 2016 is de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) ingevoerd en tegelijkertijd de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) afgeschaft. Om zeker te zijn dat de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer niet als een dienstbetrekking zal worden aangemerkt – en geen loonheffingen ingehouden en betaald hoeven te worden – kunnen overeenkomsten aan de Belastingdienst worden voorgelegd.

De Belastingdienst geeft op haar website aan te proberen de overeenkomsten binnen 6 weken te beoordelen. Uit recent openbaar gemaakte informatie blijkt de gemiddelde doorlooptijd van het toetsingstraject tot nu toe echter 10,8 weken te zijn. Tot 1 augustus 2016 zijn er 4.481 overeenkomsten ter beoordeling voorgelegd waarvan er 1.964 op dat moment nog niet behandeld waren. Bovendien blijkt uit de informatie dat de Belastingdienst de overeenkomsten streng beoordeelt. Van de 1.403 beoordeelde overeenkomsten zijn er namelijk 1.033 afgewezen en maar 370 goedgekeurd. De redenen voor afwijzing worden door de Belastingdienst niet bijgehouden en kunnen dus ook niet geopenbaard worden.

Zowel de lange doorlooptijd als de onduidelijkheid omtrent de redenen van afwijzing zorgen voor veel onzekerheid onder opdrachtgevers en zzp’ers.

Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top