Bestuur altijd als collectief aansprakelijk of (soms) niet?

 in Ondernemingsrecht

Op 21 september 2010 het hof te Amsterdam een arrest gewezen over interne bestuurdersaansprakelijkheid. Het ging hierbij om een stichting, maar het arrest is één op één van toepassing op een naamloze of besloten vennootschap.

Wat was er aan de hand? Drie bestuursleden waren betrokken bij het aangaan van een zeer risicovol herfinancieringarrangement waarbij zeer risicovol geld werd belegd. Het rendement viel zwaar tegen en de stichting leed voor miljoenen schade.
Twee van de drie bestuurders wordt door het hof een ernstig verwijt gemaakt en deze twee worden hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor de schade die de stichting heeft geleden als gevolg van het tegenvallend rendement.

Hoofdregel is dat het bestuur collectief handelt. Dit geldt met name bij het financiële beleid, dat ongeacht een eventuele taakverdeling binnen het bestuur, gezien wordt als een collectieve aangelegenheid. Indien één van de bestuursleden een ernstig verwijt gemaakt kan worden omtrent een financiële aangelegenheid, dan zijn de overige bestuursleden hoofdelijk aansprakelijk voor de schade die de vennootschap heeft geleden.

Die hoofdelijke aansprakelijkheid leidt uitzondering, indien een bestuurder zich kan disculperen. Disculpatie is mogelijk indien een bestuurder kan aantonen dat (i) de aangelegenheid niet tot zijn werkkring behoorde, (ii) de tekortkoming niet aan hem te wijten is en (iii) hij kan aantonen niet nalatig geweest te zijn in het treffen van maatregelen ter afwending van de gevolgen van de tekortkoming.

Alle drie bestuurders hadden in strijd met de statutaire voorschriften gehandeld door na te laten het financieringsarrangement door alle bestuursleden te laten ondertekenen terwijl dit wel voorgeschreven was. Toch kon één zich met succes disculperen: het hof meende dat hij door de penningmeester op het verkeerde been was gezet en hij niet op de hoogte was van de risico’s van het financieringsproduct. Ook de interne taakverdeling, pakte in zijn voordeel uit.

Advies bij een meerhoofdig bestuur: baken de onderlinge taken goed af en op het moment dat kenbaar wordt dat een bestuurslid een ernstig verwijt gemaakt zou kunnen worden: blijf niet stilzitten maar tref maatregelen ter afwending van de gevolgen ervan. Wees er op bedacht dat financiële aangelegenheden als een collectieve verantwoordelijkheid wordt gezien.

Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top