Detacheerder pas je relatiebeding aan!

 in Arbeidsrecht

Welke detacheerder kent het belemmeringsverbod niet? Laat je een werknemer werken bij een opdrachtgever onder diens leiding en toezicht dan mag deze werknemer na afloop van de detachering in dienst treden bij of als zelfstandige werken voor deze opdrachtgever. Ook als een relatiebeding is gesloten. Gevolg: verlies van opdrachten. Geen goed vooruitzicht als detachering je businessmodel is.

Maar hier komt nog een probleem bij.

Stel, u heeft 100 opdrachtgevers. Het belemmeringsverbod zorgt ervoor dat uw ex-werknemer niet is gebonden aan zijn relatiebeding als hij een arbeidsverhouding wil aangaan met de opdrachtgever waarvoor hij zelf heeft gewerkt. Het gaat dan doorgaans om 1 opdrachtgever. De schade is beperkt.

Er zijn rechters die denken zoals u vermoedelijk doet: het relatiebeding geldt alléén niet voor zover het in strijd is met het belemmeringsverbod. Voor het overige blijft het relatiebeding in stand. Dus alleen voor die ene relatie mag uw ex-werknemer toch werken. De overige 99 relaties vallen echter wel onder het relatiebeding zodat uw ex-werknemer hier weg moet blijven.

Maar er zijn ook rechters die hier anders over denken: u heeft als werkgever een beding gesloten dat in strijd is met de wet. Het hele relatiebeding is hierdoor nietig. Gevolg: uw ex-werknemer mag voor al uw relaties werkzaamheden verrichten. De schade is groot.

Advies

Zorg ervoor dat uw relatiebeding niet in strijd is met de wet (en dus “Waadi-proof” is). Zo voorkomt u dat het relatiebeding nietig is en uw ex-werknemer een vrije vogel. En kijk ondertussen ook nog even kritisch naar uw concurrentiebeding.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top