Duidelijke afspraken bij voortzetting arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

 in Arbeidsrecht

Op grond van de wet wordt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd automatisch verlengd met een nieuwe (maximale) periode van 1 jaar indien de werknemer na het verstrijken van de eerste contractuele termijn zijn werkzaamheden stilzwijgend zonder tegenspraak van de werkgever voortzet. In de wet staat dat indien een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd na het verstrijken van de tijd door partijen zonder tegenspraak wordt voortgezet, wordt zij geacht voor dezelfde tijd, doch telkens ten hoogste voor een jaar, op de vroegere voorwaarden wederom te zijn aangegaan.

Over wat wordt bedoeld met ‘zonder tegenspraak’ heeft de Hoge Raad onlangs uitsluitsel gegeven. Voor de beoordeling of een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zonder tegenspraak is voortgezet is bepalend ‘of de werknemer op grond van de gedragingen van de werkgever heeft mogen aannemen dat de arbeidsovereenkomst na afloop van de tijd waarvoor deze was aangegaan stilzwijgend werd voortgezet’.

Het advies aan werkgevers is om bij contractsonderhandelingen ter verlenging van de arbeidsovereenkomst duidelijk aan te geven voor welke duur zij een tweede of derde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met werknemers willen aangaan.

Uitspraak: HR 19 oktober 2007, LJN: BA6755.

Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top