Europees Hof van Justitie: werknemersbescherming bij overgang van onderneming in concernverhoudingen
Het Europees Hof van Justitie heeft vandaag een baanbrekend arrest gewezen inzake de bescherming van werknemers bij een overgang van onderneming in concernverhoudingen.
Krachtens de heersende Nederlandse leer moet een werknemer een arbeidsovereenkomst hebben met een werkgever om bescherming te kunnen genieten op grond van de wet overgang van onderneming.
In concernverhoudingen komt het vaak voor dat werknemers een arbeidsovereenkomst hebben met een bij het concern behorende onderneming, terwijl zij feitelijk tewerk zijn gesteld bij een andere bij het concern behorende onderneming (personeelsvennootschap). Tot nu toe was de gangbare opvatting dat deze permanent gedetacheerde werknemers geen bescherming konden genieten op grond van de wet overgang van onderneming wanneer de onderneming waar zij feitelijk werkzaam waren overging op grond van overgang van onderneming. Het gevolg hiervan was dat deze werknemers ontslagen konden worden wegens bedrijfseconomische redenen, namelijk het vervallen van de functie. De meningen waren echter verdeeld of dit recht deed aan werknemersbescherming op grond van de wet overgang van onderneming.
Het Europees Hof geeft nu duidelijkheid. De wetgeving met betrekking tot overgang van onderneming is ook van toepassing op werknemers die binnen een concern permanent gedetacheerd zijn bij een ook tot het concern behorende onderneming. Dit houdt in dat wanneer de onderneming waarbij deze werknemers permanent tewerk zijn gesteld krachtens overgang van onderneming overgaat naar een onderneming buiten het concern, deze werknemers mee overgaan op grond van overgang van onderneming zonder dat zij een arbeidsovereenkomst hebben met deze onderneming.