Het is zover: de Autoriteit Persoonsgegevens dwingt UWV met sanctie gegevens beter te beveiligen

 in Arbeidsrecht, Privacy

Uit een persbericht van 30 oktober 2018 van de Autoriteit Persoonsgegevens (hierna: de AP) blijkt dat de AP het UWV een last onder dwangsom van 150.000 euro per maand met een maximum van 900.000 euro heeft opgelegd omdat het beveiligingsniveau van het werkgeversportaal niet voldoet.

Overigens pas op uiterlijk 31 oktober 2019 dient het UWV het beveiligingsniveau van dit portaal op orde te hebben. Als het UWV dit dan nog niet op orde heeft, moet zij de dwangsom betalen. Het speelt al vanaf begin 2017 toen de AP al een onderzoek instelde op basis van de Wet bescherming Persoonsgegevens, nu vervangen door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Omdat het UWV geen meerfactorauthenticatie , bijvoorbeeld een wachtwoord in combinatie met een pincode, toepast bij de toegangsverlening tot het online werkgeversportaal, is de beveiliging onvoldoende in de visie van de AP. Geen passend beveiligingsniveau, waarbij het gaat om gezondheidsgegevens van werknemers.

Dit past helemaal in het beleid van de AP. Er wordt eerst gewaarschuwd en daarna wordt er zo nodig een dwangsom onder last of een boete opgelegd. De AP heeft momenteel als focus voor haar toezicht de overheid, zorg , datahandel en niet gemelde datalekken.

De volledige tekst van het sanctiebesluit treft u aan in deze link.

Recente berichten
  • 2 november 2018

    Wat is eigenlijk allemaal een datalek?

    Bob Cordemeyer
    Wat is eigenlijk allemaal een datalek? Dat triggerde mij recent weer in het antwoord van de minister voor rechtsbescherming Sander Dekker, op 31 oktober 2018, op vragen van de Tweede Kamer. Hij antwoordde onder meer dat “Facebook alleen persoonsgegevens mag verwerken voor advertentiedoeleinden als de gebruiker daar helder en volledig over is geïnformeerd en daar
    Lees verder
  • 31 oktober 2018

    Journalistieke vrijheid versus bijzondere persoonsgegevens seksueel gedrag art 9 AVG

    Bob Cordemeyer
    Het televisieprogramma Undercover had aan de hand van de ervaringen van een betrokkene met een sekswerkster, waarbij een slachtoffer was opgelicht, een heimelijke opname gemaakt van de sekswerkster en een telefoongesprek van die betrokkene opgenomen met de sekswerkster. De sekswerkster zou te zien zijn in het programma, waarbij zij deels onherkenbaar was gemaakt.
    Lees verder
  • 31 oktober 2018

    Het is zover: de Autoriteit Persoonsgegevens dwingt UWV met sanctie gegevens beter te beveiligen

    Bob Cordemeyer
    Uit een persbericht van 30 oktober 2018 van de Autoriteit Persoonsgegevens (hierna: de AP) blijkt dat de AP het UWV een last onder dwangsom van 150.000 euro per maand met een maximum van 900.000 euro heeft opgelegd omdat het beveiligingsniveau van het werkgeversportaal niet voldoet.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top