Kooprecht van toepassing op aanschaf standaardsoftware

 in IT-recht, Ondernemingsrecht

Volgens de Hoge Raad volgt uit het stelsel van de wet dat de aanschaf van standaardsoftware binnen het bereik van de kooptitel (art. 7:1 e.v. BW) kan vallen. Vereisten zijn dat (i) de overeenkomst niet in tijdsduur is beperkt en (ii) gebruik tegen betaling van een bepaald bedrag geschiedt. In deze zaak ging het om een eenmalig bedrag bij de aanschaf van de software. De Hoge Raad acht het niet van belang of de software op een gegevensdrager staat of via een download bij de ‘koper’ is beland. Deze veelbesproken uitspraak is door de Hoge Raad gedaan op 27 april jl. (LJN: BV1301) in de zaak De Beeldbrigade B.V. versus Hulskamp Group B.V.

Wanneer de kooptitel van toepassing is op een licentieovereenkomst zijn er bepalingen uit deze titel van invloed op deze overeenkomst. Denk hierbij aan het vereiste van conformiteit (voldoet de software aan wat de koper had mogen verwachten) en verjaring (de vorderingen van de koper verjaren twee jaren na de ontvangst van de klacht evenals een beroep op dwaling bij wijze van verweer). Wat een koper mag verwachten hangt af van alle omstandigheden van het geval (bijvoorbeeld de aard en functionaliteit van software, de professionaliteit van partijen, toelichtingen van verkoper, mededelings- en onderzoeksplicht partijen en de bedoeling van partijen). In een business-to-business relatie kunnen de relevante bepalingen van de kooptitel ondervangen worden door een alternatief op te nemen of deze bepalingen uit te sluiten in de overeenkomst en/of de algemene voorwaarden. Indien dit niet is gedaan, gelden de bepalingen van de kooptitel en kan de licentieovereenkomst wel eens heel anders uitgelegd en toegepast worden dan beoogd.

In een business-to-consumer relatie is de werking van de kooptitel anders geregeld. Onder omstandigheden kunnen kleine ondernemingen gelijk gesteld worden aan een consument. In de kooptitel staan dwingendrechtelijke bepalingen waar niet van afgeweken kan worden in geval van een consumentenkoop (zoals conformiteit, recht op correcte nakoming, verjaring en recht op schadevergoeding). Dit geeft de koper een sterke positie ten opzichte van de verkoper. Het is daarom van belang om in de overeenkomst goed uiteen te zetten wat de verwachtingen bij de koop mogen zijn (conformiteit) en welke eigenschappen het gekochte bezit. Zo kunnen eventuele risico’s worden beperkt.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top