Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

 in Arbeidsrecht

Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico’s met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?

Vaak wordt onrechtmatig verkregen bewijs door rechters gebruikt omdat de waarheidsvinding voorop staat en de waardering van bewijs aan de rechter is. ING liep recent echter aan tegen de privacy-rechten van een werknemer door het monitoren van e-mailgebruik. De volgende voorwaarden die o.a. voortvloeien uit de zaak Bārbulescu spelen een rol bij de vraag of een werkgever vrije toegang heeft tot de e-mailbox van een werknemer.

 • Is de werknemer vooraf geïnformeerd over de mogelijke monitoring.
 • Wat is de omvang van de monitoring en hoe ernstig is de inbreuk op de privacy van de werknemer.
 • Heeft de werkgever legitieme gronden die de monitoring rechtvaardigen.
 • Was monitoring met minder indringende methoden en maatregelen mogelijk geweest.
 • Welke gevolgen heeft de monitoring voor de werknemer gehad.
 • Zijn de werknemer adequate waarborgen geboden.
Recente berichten
 • 21 november 2022

  Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

  Marion Hagenaars
  Mirjam Scheper
  Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
  Lees verder
 • 21 november 2022

  Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

  Marion Hagenaars
  Mirjam Scheper
  De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
  Lees verder
 • 21 november 2022

  Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

  Marion Hagenaars
  Mirjam Scheper
  Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
  Lees verder

Plaats een reactie

Top