Nadere invulling aan hyperlinken vanuit auteursrechtelijk perspectief

 in IT-recht

In 2011 wordt in opdracht van Sanoma een fotoreportage voor Playboy gedaan van Britt Dekker. Sanoma is houder van de auteursrechten op de betreffende foto’s. De foto’s zijn opgeslagen op de site ‘Filefactory’. GS Media beheert de website GeenStijl.nl en plaatst op haar site een link naar de foto’s op Filefactory. Nadat de foto’s op verzoek van Sanoma van Filefactory verwijderd zijn, worden op GeenStijl.nl meerdere malen nieuwe links geplaatst naar andere sites waar de foto’s op staan.

Sanoma is van oordeel dat GS Media inbreuk heeft gemaakt op haar auteursrechten. Nadat de rechtbank Amsterdam en het Amsterdamse gerechtshof al oordeelde over deze kwestie, stelde de Hoge Raad prejudiciële vragen aan het Europese Hof van Justitie. Essentie hiervan is de vraag of er sprake is van een “mededeling aan het publiek” wanneer door middel van een link toegang wordt verschaft tot een auteursrechtelijk beschermd werk dat vrij beschikbaar is op een andere site dat zonder toestemming van de rechthebbende online gezet is.

Het Hof geeft in haar arrest van 8 september 2016 criteria om te bepalen of in dat geval sprake is van een mededeling aan het publiek. Er is geen sprake van een mededeling aan het publiek indien de link (I) verstrekt wordt zonder winstoogmerk en (II) door een persoon die geen kennis heeft, of redelijkerwijs geen kennis kan hebben, van het illegale karakter van de publicatie van die werken op de andere website. Aan het tweede criterium wordt in ieder geval niet voldaan indien de persoon gewaarschuwd is door de auteursrechthebbende. Indien de link met winstoogmerk verstrekt is, wordt kennis van het illegale karakter vermoed, aangezien van deze persoon verwacht mag worden dat deze persoon de nodige verificaties verricht om te achterhalen of het betrokken werk niet illegaal gepubliceerd is. Het Hof geeft met deze criteria een nadere invulling aan hyperlinken vanuit auteursrechtelijk perspectief.

In de betreffende zaak van Sanoma tegen GS Media wordt geoordeeld dat GS Media met een winstoogmerk de links naar de betreffende foto’s verstrekt heeft. Kennis van het illegale karakter wordt derhalve vermoed en het lukt GS Media niet dit vermoeden te weerleggen. Het Hof is dan ook van oordeel dat GS Media een mededeling aan het publiek heeft gedaan en daarmee inbreuk heeft gemaakt op de auteursrechten van Sanoma.

Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top