Nederlandse werknemers bezorgd over risico’s social media

 in Arbeidsrecht

Ruim de helft van de Nederlanders is bezorgd over het mixen van werk en privé op sociale netwerken, zo blijkt uit recent onderzoek van carrièresite Monsterboard.nl. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau KRC Research onder 4017 volwassenen, gelijkmatig verdeeld over de landen Nederland, Groot-Brittanië, Duitsland en Frankrijk. Het meest voorkomende probleem zou zijn dat collega’s vrienden willen worden op privé sociale netwerken.

Deze zorg is terecht. Als gevolg van het gebruik van sociale netwerksites vervagen de grenzen tussen werk en privé. In privé tijd wordt gewerkt, in werktijd worden privé contacten gelegd en onderhouden en op sociale netwerksites lopen professionele en privé contacten volledig door elkaar heen. Dit brengt risico’s met zich mee voor werkgevers (waar liggen de grenzen van toelaatbare uitingen die het werk/de werkgever raken en hoeveel arbeidstijd mag aan sociale netwerksites worden besteed?), maar zeker ook voor werknemers.

Ook werknemers hebben recht op privacy. Dit recht op privacy strekt zich ook uit tot de werkplek, bijvoorbeeld tot telefoneren op het werk, maar ook tot e-mail en internetgebruik. Social media valt echter onder het publiek domein. Als je hier als werknemer gebruik van maakt, moet je er rekening mee houden dat ook (potentiële) werkgevers en collega’s toegang hebben tot de informatie die hierop wordt geplaatst en zij deze (kunnen) gebruiken. Dus ook tot informatie over vakanties, feestjes, uitgaan, vrienden etc. Informatie die vaak bij uitstek niet bestemd is voor werkgevers en collega’s en die (de mogelijkheid tot) een mooie carrière wellicht doorkruist. Uit eerder onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat een groot aantal HR-managers informatie haalt van sociale netwerksites om te kunnen bepalen of sollicitanten voldoen aan het gezochte profiel.

Het belang van werknemers om een professioneel netwerk op te kunnen bouwen dat is afgescheiden van privé netwerken is daarom groot. Deze mogelijkheid wordt door steeds meer aanbieders van sociale netwerksites ook aangeboden.

Advies aan werknemers: houd je professionele en privé wereld online zoveel mogelijk gescheiden en maak gebruik van de mogelijkheden die hiertoe worden geboden. Zo beperk je het risico dat werkgevers, en collega’s, beschikken over informatie die niet voor hun bestemd is.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top