Nieuwe kantonrechtersformule?

 in Arbeidsrecht

Terwijl minister Kamp van Sociale Zaken met zijn hoofdlijnennotitie een voorzet heeft gegeven voor een brede discussie over de hervormingen van het ontslagrecht en de huidige kantonrechtersformule nog geen vier jaar oud is, werken de kantonrechters inmiddels weer aan een nieuwe formule. Dit bleek tijdens de rondetafelgesprekken op 28 juni jl. georganiseerd door de Commissie SZW over ontslagrecht en WW.

Minister Kamp wil af van de kantonrechtersformule en wil toe naar een transitiebudget. Dit budget zou moeten bestaan uit een kwart maandsalaris per gewerkt jaar, met een maximum van een half jaarsalaris. Het budget moet worden gebruikt voor scholing en geldt voor werknemers met arbeidsovereenkomsten voor bepaalde en onbepaalde tijd. De ontslagvergoeding op grond van de kantonrechtersformule valt in veel situaties echter hoger uit. Bovendien hoeft deze vergoeding niet voor scholing te worden aangewend.

In weerwil van de plannen van minister Kamp, werken kantonrechters nu aan een nieuwe kantonrechtersformule. Nog dit najaar zou deze in werking moeten treden. Deze nieuwe formule moet gelden voor alle ontslagzaken, dus onafhankelijk van de door de werkgever gekozen ontslagroute. De hoogte is afhankelijk van de schade die de werknemer door het ontslag lijdt, waarbij de kans op het vinden van ander werk doorslaggevend is.

De nieuwe formule zal er wel komen, maar de vraag is voor hoe lang. Als het aan minster Kamp ligt, is er vanaf 2014 immers nieuwe wetgeving en helemaal geen sprake meer van een kantonrechtersformule. Een hele andere vraag is hoe kantonrechters straks gaan vaststellen hoe groot de schade is die de werknemer door het ontslag lijdt. Dit is helemaal nog niet zo eenvoudig.

Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top