Nog geen verhoging van het griffierecht.

 in Arbeidsrecht, IT-recht, Ondernemingsrecht

Vorig jaar heeft het kabinet voorgesteld om het griffierecht aanzienlijk te verhogen. Doel: het verminderen van het aantal rechtszaken en het verhogen van de inkomsten. De verhoging zou per 1 juli 2012 moeten ingaan. Tegen de verhoging is veel protest ontstaan. De toegang tot de rechter zou immers (ernstig) worden bemoeilijkt.

SGP’er Holdijk, lid van de Eerste Kamer, lijkt de verhoging van het griffierecht nu tegen te houden. Holdijk heeft op dit onderwerp in de Eerste Kamer een beslissende stem en heeft nu kenbaar gemaakt dat het huidige voorstel “zonder meer” niet akkoord is. Holdijk is benieuwd of de Tweede Kamer nog veranderingen in het voorstel aanbrengt.

De Tweede Kamer zou deze week debatteren over het voorstel, maar het onderwerp is van de agenda gehaald. Praktisch lijkt een verhoging van het griffierecht per 1 juli 2012 nu in ieder geval niet meer haalbaar. Het wachten is nu op de Tweede Kamer.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top