Ondernemingsraden let op met privacy!

 in Arbeidsrecht

Ondernemingsraden vervullen een belangrijke rol met betrekking tot privacy. Elk besluit tot het vaststellen, wijzigen of intrekken van een regeling omtrent het verwerken en/of beschermen van persoonsgegevens is namelijk instemmingsplichtig. Dit betekent dat de ondernemer om een dergelijk besluit te kunnen nemen óf instemming nodig heeft van de ondernemingsraad óf vervangende instemming van de kantonrechter. Zonder instemming kan de ondernemer niet verder.

Bij de ondernemingsraad van Apple ging het bíjna goed. Wat was er aan de hand?

Apple maakt gebruik van een klanttevredenheids-enquêtesysteem. Per e-mail worden klanten gevraagd om een meegezonden enquête in te vullen. In deze enquête worden onder meer vragen gesteld over hoe de bezoeker de manier waarop hij in de winkel door de Applemedewerker is geholpen, heeft ervaren. Tot oktober 2016 werd in de enquête geen voornaam van de Applemedewerker vermeld. Vanaf oktober 2016 is Apple echter wel de voornaam gaan vermelden. Het doel hiervan was om de respons op de enquêtes te verhogen. Apple heeft haar ondernemingsraad niet om instemming gevraagd. Maar was dit wel juist?

De ondernemingsraad maakte zich zorgen over de privacy van de medewerkers. Tijdens overlegvergaderingen, door brieven en e-mails heeft de ondernemingsraad deze zorgen geuit. Ook heeft de ondernemingsraad contact gehad met de Autoriteit Persoonsgegevens. De ondernemingsraad heeft zich in de discussie met de ondernemer dus zeer actief opgesteld. Maar pas in maart 2017 heeft de ondernemingsraad zich op het instemmingsrecht beroepen en aangekondigd naar de rechter te gaan omdat het besluit van Apple om de voornaam te vermelden nietig zou zijn. Apple heeft zich toen op het standpunt gesteld dat er geen sprake zou zijn van een wijziging van een regeling omtrent het verwerken van persoonsgegevens. Bovendien zou de termijn om de nietigheid in te kunnen roepen zijn verstreken.

De kantonrechter is het met de ondernemingsraad eens: het bestreden besluit is wél instemmingsplichtig. De wijziging van de enquête door het vermelden van voornamen is een regeling omtrent het verwerken van persoonsgegevens. Bovendien is de enquête geschikt voor waarneming van of controle op het gedrag of prestaties van de medewerkers. Winst voor de ondernemingsraad.

Maar dan gaat het alsnog mis voor de ondernemingsraad. De ondernemingsraad had de nietigheid namelijk binnen een maand nadat Apple haar besluit is gaan uitvoeren moeten inroepen. De ondernemingsraad is dus veel te laat en staat alsnog met lege handen. Het verweer van de ondernemingsraad dat hij jong en onervaren is en Apple de ondernemingsraad er nadrukkelijk op had moeten wijzen dat zij haar besluit had genomen en de maandtermijn daarom was gaan lopen, houdt geen stand. Het lag op de weg van de ondernemingsraad om zijn positie veilig te stellen, aldus de kantonrechter.

Het voeren van constructief overleg tussen ondernemingsraad en ondernemer is uiteraard cruciaal voor een goede bedrijfsvoering en goede verhoudingen. De ondernemingsraad moet daarnaast echter volledig op de hoogte zijn van de inhoud van de wet en de termijnen die gelden. Is de ondernemingsraad dat niet, dan staat hij alsnog met lege handen.

Recente berichten
  • 26 maart 2019

    Proeftijdontslag best handig, maar niet zonder risico’s

    Marion Hagenaars
    Het proeftijdbeding De proeftijd kan een behulpzaam rechtsfiguur zijn. Werkgever en werknemer kunnen immers de arbeidsovereenkomst per direct opzeggen. De normale ontslagregels – waaronder de opzegverboden en een redelijke grond voor ontslag – gelden niet. De formele vereisten waar het proeftijdbeding aan moet voldoen zijn daarom streng en strikt. Bovendien geldt het verbod op discriminatie
    Lees verder
  • 13 maart 2019

    Handel in persoonsgegevens door kamer van koophandel stopt 1 juli 2019 op verzoek Autoriteit Persoonsgegevens

    Bob Cordemeyer
    Veel ZZP’ers beklaagden zich over de adressenhandel van de Kamer van Koophandel bij de Autoriteit Persoonsgegevens, die veelal op hun privé-adres ongevraagde aanbiedingen ontvangen.
    Lees verder
  • 8 maart 2019

    Wet Computercriminaliteit III sinds 1 maart 2019 van kracht

    Marlou Bos
    Op 1 maart 2019 is de veel bekritiseerde wet Computercriminaliteit III in werking getreden. De wet geeft politie en justitie nieuwe bevoegdheden om computercriminaliteit aan te pakken en introduceert een aantal nieuwe strafbare feiten. In deze blog bespreek ik kort de belangrijkste nieuwe bevoegdheden en strafbaarstellingen. Nieuwe bevoegdheden voor politie en justitie Een belangrijk onderdeel
    Lees verder

Plaats een reactie

Top