Onderzoeksplicht naar bestaan concurrentiebeding

 in Arbeidsrecht

Indien sprake is van schending van een concurrentiebeding zal de advocaat van de ex-werkgever de werknemer, die het beding schendt, veelal (op straffe van een dwangsom) sommeren niet bij de nieuwe werkgever in dienst te treden. In voornoemde situatie komt de nieuwe werkgever er ook niet altijd zonder kleerscheuren vanaf. Indien de nieuwe werkgever namelijk op de hoogte is van het geldige concurrentiebeding en hij de werknemer toch in dienst neemt handelt de werkgever daarmee mogelijk onrechtmatig tegenover de ex-werkgever en kan hij schadeplichtig zijn.

Het verweer van de nieuwe werkgever in voornoemde gevallen is veelal dat hij van het bestaan van het concurrentiebeding geen wetenschap heeft gehad en dat er daardoor geen sprake kan zijn van een schadevergoedingsplicht. Hierdoor belandt de ex-werkgever in een lastige bewijspositie. De ex-werkgever dient dan aan te tonen dat de nieuwe werkgever op de hoogte is geweest van het schenden van het concurrentiebeding door de werknemer. Een recent gepubliceerde uitspraak van het Hof Amsterdam heeft deze impasse echter doorbroken en is de ex-werkgever tegemoet gekomen.

Het Hof Amsterdam heeft in voornoemde uitspraak vastgesteld dat als het gaat om het in dienst nemen van een werknemer die bij een concurrent heeft gewerkt de nieuwe werkgever zich dient te realiseren dat de mogelijkheid zich kan voordoen dat er een concurrentiebeding zou kunnen gelden. Indien de nieuwe werkgever tijdens de sollicitatie hiernaar niet vraagt is dat volgens het Hof onzorgvuldig handelen door de nieuwe werkgever tegen de ex-werkgever: “door de werkneemster in dienst te nemen en zich niets gelegen te laten liggen aan een mogelijk concurrentiebeding, handelde de nieuwe werkgever onrechtmatig tegenover de werkgever”, aldus het Hof.

In deze uitspraak werd het de werknemer verboden gedurende 5 maanden in dienst te treden bij de concurrerende werkgever op straffe van een dwangsom van 100 Euro per dag dat hieraan niet zou worden voldaan. De nieuwe werkgever werd voor dezelfde periode en dwangsom verboden de werknemer in dienst te nemen.

De conclusies:

  1. Nieuwe werkgevers: vraag uw sollicitanten (helemaal als deze bij de concurrent hebben gewerkt) naar het bestaan van een eventueel concurrentiebeding en leg dit schriftelijk vast.
  2. Ex-werkgevers: doe uw voordeel met deze uitspraak!
Recente berichten
  • 4 april 2023

    INPLP Activity Report 2022

    Bob Cordemeyer
    Hereunder you can read the Activity Report 2022 from our network INPLP (International Network of Privacy Law Professionals) of which our firm is a founding member since 2015.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder

Plaats een reactie

Top