Overheid mag geen Max Havelaar of EKO keurmerk voorschrijven

 in IT-recht

15 december jongstleden heeft een adviseur van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg geconcludeerd dat de provincie Noord Holland geen koffie en thee met een Max Havelaar of EKO-keurmerk mag eisen bij het publiceren van een overheidsopdracht. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de rechters van het Europees Hof van Justitie voornoemd advies van de adviseur overnemen. 

De Europese Commissie had eerder al geklaagd over deze ‘oneerlijke’ praktijken in Nederland. In mei vorig jaar had het ministerie van Binnenlandse Zaken echter nog verklaard dat de voorwaarden die de provincie Noord-Holland aan gegadigden stelde, geen strijd opleverde met de geldende aanbestedingsregels. Volgens het ministerie heeft de provincie het keurmerk Max Havelaar niet bindend voorgeschreven en stond de aanbesteding dus ook vrij voor andere keurmerken. Verder stelde het ministerie dat de uitgangspunten van het keurmerk Max Havelaar vrij te raadplegen zijn en bovendien algemeen bekend bij gegadigden. Het ministerie stelde daarbij dat de provincie de voorwaarde niet hanteerde als een selectiecriterium maar als een bijzondere uitvoerings- of inschrijfvoorwaarden. Volgend het ministerie was deze handelwijze wel toegestaan.

De adviseur van het Europees Hof is echter een andere mening toegedaan en oordeelde dat de handelwijze van de provincie in strijd is met de aanbestedingsregels.

Recente berichten
  • 21 november 2022

    Risicomanagement: voorkom uitval door burn-out

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Werkend Nederland heeft steeds meer te kampen met burn-out klachten. Dit kan leiden tot (langdurig) ziekteverzuim. Een hoofdpijndossier en kostenpost voor de werkgever. En daarnaast een peperdure levensles voor de werknemer. Uitval door burn-out klachten voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe?
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Disfunctioneren: doorgeschoten empowermentbeleid

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    De voorwaarden voor ontslag bij disfunctioneren zijn in de wet duidelijk omschreven. Deze voorwaarden gelden ook als een werkgever een beleid voert dat niet gericht is op dossieropbouw met waarschuwingen en berispingen, maar op aanmoediging.
    Lees verder
  • 21 november 2022

    Monitoring e-mail werknemers: de voorwaarden

    Marion Hagenaars
    Mirjam Scheper
    Onrechtmatig verkregen bewijs door werkgevers brengt belangrijke risico's met zich mee. Dit blijkt ook uit een recente uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Wat zijn de voorwaarden voor vrije toegang tot de e-mailbox van een werknemer?
    Lees verder

Plaats een reactie

Top